Toelichting bij COM(2005)519 - Sluiting van een overeenkomst met de VS over aangelegenheden betreffende de handel in wijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 23 oktober 2000 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met de Verenigde Staten van Amerika te onderhandelen over een overeenkomst betreffende de handel in wijn.

Deze onderhandelingen zijn afgerond en op 14 september 2005 zijn de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika betreffende de handel in wijn ("de Wijnovereenkomst") en de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Gemeenschap en de Verenigde Staten van Amerika over aangelegenheden betreffende de handel in wijn door beide partijen geparafeerd. Met name in Verordening (EG) nr. 1037/2001 van de Raad van 22 mei 2001 houdende machtiging tot aanbieding of levering, voor rechtstreekse menselijke consumptie, van bepaalde ingevoerde wijnen waarop oenologische procédés kunnen zijn toegepast die niet zijn geregeld in Verordening (EG) nr. 1493/1999 en in Verordening (EG) nr. 883/2001 van de Commissie van 24 april 2001 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad met betrekking tot het handelsverkeer van producten van de wijnbouwsector met derde landen is ten behoeve van wijnen van oorsprong uit de Verenigde Staten voorzien in bepaalde afwijkingen van de communautaire voorschriften inzake oenologische praktijken en van bepaalde certificeringsregelingen. De geldigheidsduur van deze afwijkingen verstrijkt op 31 december 2005. De artikelen 4 en 9 van de Wijnovereenkomst waarborgen dat wijnen van oorsprong uit de Verenigde Staten na die datum op dezelfde wijze zullen worden behandeld, maar op grond van het bepaalde in artikel 17, lid 2, van de Wijnovereenkomst zijn deze bepalingen slechts toepasselijk vanaf de eerste dag van de tweede maand na ontvangst van de in artikel 6, lid 3, bedoelde schriftelijke kennisgeving. Derhalve moest worden onderhandeld over een afzonderlijke overeenkomst in de vorm van een briefwisseling voor de periode van 31 december 2005 tot en met de datum van toepassing van de artikelen 4 en 9 van de Wijnovereenkomst. Afgezien van de vrijstelling van de Amerikaanse certificeringsvereisten voor wijnen met een gering alcoholpercentage van oorsprong uit de Gemeenschap, welke van onbepaalde duur is, heeft deze afzonderlijke overeenkomst een beperkte looptijd van drie jaar, die met twee jaar kan worden verlengd indien de Wijnovereenkomst wel in werking is getreden, maar de artikelen 4 en 9 nog niet van toepassing zijn.

Deze overeenkomst moet nu door de Raad worden goedgekeurd. Daartoe dient de Commissie bij de Raad een voorstel in voor de sluiting van een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling.