Toelichting bij COM(2005)420 - Sluiting van de Overeenkomst inzake de voorlopige toepassing van het protocol tot vaststelling, voor de periode van 18 januari 2005 tot en met 17 januari 2011, van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie, als bedoeld in de Overeenkomst met de Seychellen inzake de visserij voor de kust van de Seychellen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De geldigheidsduur van het aan de visserijovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Seychellen gehechte protocol is op 17 januari 2005 afgelopen. Beide partijen hebben op23 september 2004 een nieuw protocol geparafeerd betreffende de technische en financiële voorwaarden waaronder vissersvaartuigen van de Gemeenschap in de wateren van de Seychellen mogen vissen in de periode van 18 januari 2005 tot en met 17 januari 2011.

Het nieuwe protocol biedt vangstmogelijkheden voor 40 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen en 12 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug.

De financiële tegenprestatie bedraagt 4.125.000 euro per jaar en geldt voor een hoeveelheid van 55.000 ton in de wateren van de Seychellen gevangen vis per jaar. Een gedeelte van de financiële tegenprestatie ten bedrage van 1.485.000 euro per jaar (36 % van de tegenprestatie) wordt geoormerkt voor de verbetering en tenuitvoerlegging van een sectoraal visserijbeleid dat is gericht op een verantwoorde en duurzame visserij in de wateren van de Seychellen.

Het nieuwe protocol is in overeenstemming met de partnerschapsbenadering voor de visserijsector die de Raad onlangs heeft vastgesteld in zijn conclusies betreffende een mededeling van de Commissie over een geïntegreerd kader voor partnerschapsovereenkomsten op visserijgebied met derde landen (doc. nr. 15243/02 PECHE 224, document COM(2002)637 definitief).

Volgens het protocol stellen de Commissie en de Seychellen in onderling overleg algemene doelstellingen vast op het gebied van duurzame visserij en over de wijze waarop de prestaties ten opzichte van die doelstellingen kunnen worden verbeterd in het kader van een voortdurende politieke dialoog. Dit gaat verder dan de huidige verslagleggingprocedures (indiening van jaarlijkse gedetailleerde verslagen en verificatie).

De Commissie zal de autoriteiten van de Seychellen met name aanmoedigen om op niet-discriminatoire basis alle instandhoudings- en beheersmaatregelen vast te stellen die nodig zijn voor een duurzame exploitatie van over grote afstanden trekkende soorten en om het milieu in de wateren van de Seychellen te beschermen.

Beide partijen moeten informatie uitwisselen over de tenuitvoerlegging van de aanbevelingen van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC) tegen IUU in de wateren onder hun jurisdictie (verbod op de aanvoer door vaartuigen die niet op de 'witte lijst' staan).

Tot slot moeten beide partijen concrete vraagstukken van wederzijds belang aanwijzen en afspreken in welke vorm de politieke dialoog moet verlopen.

De Commissie stelt bijgevolg voor dat de Raad een besluit neemt tot goedkeuring van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling over de voorlopige toepassing van het nieuwe protocol in afwachting dat het definitief in werking treedt.

Een voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de sluiting van het nieuwe Protocol is het voorwerp van een afzonderlijke procedure.