Toelichting bij COM(2004)764 - Sluiting door de EG van de Overeenkomst inzake het internationale programma voor het behoud van dolfijnen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Krachtens Besluit 1999/337/EG van de Raad van 26 april 1999 heeft de Europese Gemeenschap de Overeenkomst inzake het internationale programma voor het behoud van dolfijnen (AIDCP) ondertekend, die er onder andere op is gericht de incidentele dolfijnsterfte bij de tonijnvisserij met ringzegens in het oostelijke deel van de Stille Oceaan tot vrijwel nul te reduceren via het vaststellen van jaarlijkse limieten, en de duurzaamheid van de tonijnbestanden in het overeenkomstgebied op lange termijn te waarborgen.

Krachtens Besluit 1999/386/EG van de Raad van 7 juni 1999 is de Overeenkomst inzake het internationale programma voor het behoud van dolfijnen voorlopig van toepassing in de Europese Gemeenschap. De voorlopige toepassing van de AIDCP werd toegestaan om rekening te houden met de mogelijkheid dat de toetreding van de Europese Gemeenschap tot de Inter-Amerikaanse Commissie voor tropische tonijn (IATTC), die een fundamentele rol speelt bij de coördinatie van de AIDCP en de uitvoeringsmaatregelen daarvan, om technische redenen vertraging zou oplopen. De Raad was het standpunt toegedaan dat de ondertekening en de voorlopige toepassing van de AIDCP de eerste stappen vormden tot de uiteindelijke goedkeuring van de AIDCP door de Europese Gemeenschap.

Om diverse technische redenen is de Europese Gemeenschap niet tot de IATTC kunnen toetreden. Bij wijze van uitzondering heeft de Raad evenwel bij Beschikking 1999/405/EG van de Raad van 10 juni 1999 het Koninkrijk Spanje gemachtigd toe te treden tot de IATTC-overeenkomst, hetgeen uiteindelijk in juni 2003 in Antigua (Guatemala) is gebeurd. Genoemde beschikking bepaalt dat Spanje aan de IATTC-besluitvorming deelneemt overeenkomstig het standpunt van de Gemeenschap en in nauw overleg met de Commissie.

Nu Spanje in juni 2003 tot de IATTC is toegetreden, is de deelname van de Gemeenschap in de IATTC daadwerkelijk gegarandeerd, overeenkomstig het besluit van de Raad van juni 1999. In het licht van een en ander is het thans passend dat de Gemeenschap de nodige procedures inleidt om de AIDCP te sluiten en haar verantwoordelijkheden en taken uit hoofde van die overeenkomst volledig op te nemen. Na de vaststelling van dit besluit van de Raad dient de Gemeenschap haar goedkeuringsinstrument neer te leggen bij de regering van de Verenigde Staten van Amerika, die als depositaris van de AIDCP optreedt.