Toelichting bij COM(2005)2 - Wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De convergentie van de informatietechnologie, de consumentenelektronica en de telecommunicatie alsmede de nieuwe technologieën maakt het steeds moeilijker om nieuwe producten in te delen, met name producten van de Hoofdstukken 84, 85 en 90 van het Gemeenschappelijk Douanetarief (GDT), en om hun tariefbehandeling te bepalen.

2. De indeling van videomonitors is daar een recent voorbeeld van. Post 8528 van het GDT bestrijkt niet alleen televisietoestellen maar is ook de voornaamste post voor videomonitors. Om in een andere post te kunnen worden ingedeeld, bijvoorbeeld de posten 8471 en 8531, moet worden voldaan aan bepaalde voorwaarden die zijn gebaseerd op objectieve en kwantificeerbare gegevens. Als gevolg van de huidige trend in zowel de IT-sector als de consumentenelektronicasector, om multifunctionele monitors te produceren, is het onmogelijk geworden aan de hand van simpele technische kenmerken vast te stellen wat het voornaamste doel van een specifieke monitor is. De diensten van de Commissie, de meeste lidstaten en de relevante Europese Federatie, de EICTA, zijn zich bewust van deze trend. De meeste videomonitors (andere dan van het type met kathodestraalbuizen) worden dan ook ingedeeld onder post 8528, onder een van de codes waarvoor een recht van 14% van toepassing is, zelfs wanneer de monitors eigenlijk worden ingevoerd of gebruikt – na hun invoer - met personal computers.

3. De verplichtingen van de Gemeenschap in het kader van de WTO hebben betrekking op specifieke GDT-posten. Een uitzondering hierop vormt de Overeenkomst betreffende informatietechnologie (ITA). De ITA-tariefconcessies zijn opgenomen in Aanhangsel A en B bij de Overeenkomst. De ITA had geen betrekking op producten bestemd voor gebruik door consumenten. De tekst van aanhangsel A en B bij de Overeenkomst beperkt de draagwijdte van de tariefconcessies namelijk. In aanhangsel A zijn videomonitoren van post 8528 21 niet opgenomen en aanhangsel B heeft alleen betrekking op „monitors” van het type met kathodestraalbuizen en „platte beeldschermen voor producten die onder deze Overeenkomst vallen”. De ITA biedt voor de handel dan ook geen oplossing.

4. Met het oog op deze situatie en rekening houdend met de snelle ontwikkeling van de elektronicatechnologie en teneinde te vermijden dat voor elk specifiek model op de markt indelingsverordeningen moeten worden vastgesteld, dient de Commissie bijgaand voorstel voor een verordening van de Raad in tot schorsing van de autonome douanerechten (tarief: „nulrecht”) tot 31 december 2006 voor bepaalde types videomonitors van GN code 8528 21 90 van het GDT.