Toelichting bij COM(2005)154 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1466/97 over versterking van het toezicht op begrotingssituaties en het toezicht op en de coördinatie van het economisch beleid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Tijdens zijn bijeenkomst in Amsterdam op 17 juni 1997 heeft de Europese Raad overeenstemming bereikt over een conform de beginselen en procedures van het Verdrag tot stand te brengen stabiliteits- en groeipact. De Europese Raad heeft in juni 2004 evenwel vastgesteld dat de transparantie van en de nationale zeggenschap in het begrotingskader van de EU dienen te worden vergroot en dat de uitvoering van de regels en bepalingen ervan moet worden verbeterd. Op 3 september 2004 heeft de Commissie een mededeling getiteld “Versterking van de economische governance en verduidelijking van de tenuitvoerlegging van het stabiliteits- en groeipact” gepubliceerd, waarin zij de krachtlijnen schetste voor de toekomstige opzet van het stabiliteits- en groeipact en voorstelde de economische onderbouwing ervan te verstevigen, de geloofwaardigheid ervan te vergroten en strenger toezicht te houden op de naleving ervan.

Naar aanleiding van de mededeling van de Commissie hebben de Raad en de Commissie besprekingen aangeknoopt teneinde een consensus te bereiken over een hervorming van het stabiliteits- en groeipact. Op 20 maart 2005 heeft de Raad zijn goedkeuring gehecht aan een verslag met als titel “De uitvoering van het stabiliteits- en groeipact verbeteren”. In zijn verslag heeft de Raad aandacht geschonken aan de verbetering van de governance van en de nationale zeggenschap in het begrotingskader, aan de versterking van de economische onderbouwing en de doeltreffendheid van het pact, zowel wat zijn preventieve als correctieve instrumenten betreft, aan het waarborgen van de houdbaarheid van de openbare financiën op lange termijn, aan het bevorderen van de groei en aan het voorkomen van buitensporige lasten voor de toekomstige generaties.

Op 22 en 23 maart 2005 heeft de Europese Raad dit verslag bekrachtigd en verklaard dat het een bijwerking en aanvulling vormt van het stabiliteits- en groeipact, dat bestaat uit de Verordeningen (EG) nr. 1466/97 en nr. 1467/97 van de Raad en de resolutie van de Europese Raad van 7 juli 1997 betreffende het stabiliteits- en groeipact.

In de door het voorzitterschap opgestelde conclusies van de Europese Raad van 22 en 23 maart 2005 wordt de Commissie verzocht voorstellen in te dienen tot wijziging van de verordeningen van de Raad in de zin van het verslag van de Raad, waarin deze zijn voorkeur uitspreekt voor het aanbrengen van zo min mogelijk wijzigingen in de bestaande verordeningen.

2. Afgezien van de wijzigingen die uit de bovenvermelde consensus voortvloeien, wordt er ook een aantal wijzigingen van overwegend technische aard in Verordening (EG) nr. 1466/97 aangebracht om deze in overeenstemming te brengen met het verslag van de Raad. De ervaring heeft met name geleerd dat de termijnen voor de evaluatie van de stabiliteits- en convergentieprogramma’s door de Raad te krap zijn. Om die reden wordt dan ook een verlenging ervan voorgesteld.