Toelichting bij COM(2005)682 - Sluiting van een overeenkomst met Chili over wijzigingen in de Overeenkomst over de handel in gedistilleerde dranken en gearomatiseerde dranken gehecht aan de Associatieovereenkomst met haar lidstaten enerzijds en Chili anderzijds

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Overeenkomst over de handel in gedistilleerde dranken en gearomatiseerde dranken gehecht aan de Associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Chili (hierna 'bijlage VI' genoemd) is op 18 november 2002 in Brussel ondertekend en op 1 februari 2003 in werking getreden.

Het bij artikel 17 van bijlage VI ingestelde Gemengd Comité is verantwoordelijk voor het beheer van de overeenkomst en de respectieve aanhangsels. Het Gemengd Comité kan onder andere aanbevelingen doen met betrekking tot bijlage VI, met name om rekening te houden met ontwikkelingen in het acquis communautaire en in de wet- en regelgeving van Chili, en om aandacht te besteden aan vraagstukken die bij de oorspronkelijke onderhandelingen nog niet zijn opgelost. Het Gemengd Comité heeft erkend dat het noodzakelijk is om niet alleen de aanhangsels te wijzigen, maar ook om de tekst van de overeenkomst bij te werken.

Nadat de Commissie op 24 november 2005 van de Raad een mandaat had gekregen, zijn de betrokken onderhandelingen over verscheidene (veeleer technische) wijzigingen in bijlage VI met succes afgerond en deze wijzigingen moeten nu door de Raad worden goedgekeurd. Daartoe dient de Commissie nu bij de Raad een voorstel in voor de sluiting van een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling.