Toelichting bij COM(2006)306 - Ondertekening van de Visserijovereenkomst voor de Zuid-Indische Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In 2000 hebben de visserijstaten van het zuidelijk deel van de Indische Oceaan samen met de FAO het proces ingezet dat moet leiden tot de oprichting van een nieuwe regionale visserijorganisatie (de Visserijovereenkomst voor de Zuid-Indische Oceaan). In november 2000 kreeg de Commissie van de Raad het mandaat om namens de Gemeenschap deel te nemen aan de onderhandelingen over deze overeenkomst.

Op de vijfde intergouvernementele conferentie die in april 2005 in Mombassa, Kenia, plaatsvond, kwamen de betrokken partijen tot een voorlopige overeenkomst over een ontwerptekst. Intussen is deze tekst door een redactieteam herzien. De definitieve tekst zou in het eerste semester van 2006 klaar moeten zijn en zal vervolgens ter ondertekening voorliggen op een diplomatieke conferentie, die kort daarop zal worden gehouden.

De Europese Gemeenschap heeft visserijbelangen in de Zuid-Indische Oceaan en is ook kuststaat namens het eiland RĂ©union. Bijgevolg moet de Gemeenschap krachtens het VN-zeerechtverdrag met de andere betrokken partijen samenwerken bij het beheer en de instandhouding van de bestanden in die regio.

De Gemeenschap heeft van bij het begin aan dit proces deelgenomen en heeft een actieve en constructieve rol gespeeld. Zij heeft sinds 2004 het voorzitterschap van de intergouvernementele conferentie waargenomen en was actief betrokken bij de opstelling van de overeenkomst.