Toelichting bij COM(2005)19 - Aanvaarding door de EG van Reglement nr. 55 van de VN/ECE betreffende voorschriften voor de goedkeuring van mechanische onderdelen van koppelingen van voertuigcombinaties

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ALGEMEEN

De Europese Gemeenschap is op 24 maart 1998 bij Besluit 97/836/EG van de Raad van 27 november 1997 toegetreden tot de Herziene overeenkomst van 1958 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE) en heeft toen 78 reglementen aanvaard die bij die overeenkomst waren gevoegd. Dat besluit is op 24 maart 1998 in werking getreden.

Artikel 3, lid 3, van dat besluit bepaalt met name dat de Gemeenschap kan besluiten een reglement toe te passen dat zij op het ogenblik van haar toetreding tot de herziene overeenkomst niet heeft aanvaard, indien de Raad dat reglement met gekwalificeerde meerderheid goedkeurt nadat het Europees Parlement daarmee heeft ingestemd.

VN/ECE-Reglement nr. 55 (voorschriften voor de goedkeuring van mechanische onderdelen van koppelingen van voertuigcombinaties) is met name bedoeld om de technische belemmeringen voor de handel in motorvoertuigen tussen de overeenkomstsluitende partijen weg te werken, terwijl bij het gebruik van voertuigen een hoog veiligheidsniveau wordt gewaarborgd. Hoewel dit reglement niet op de lijst van de door de Gemeenschap erkende reglementen in bijlage II bij Besluit 97/836/EG stond, acht de Commissie het nu wenselijk dat de Europese Gemeenschap deze reglementen aanvaardt aangezien zowel de Europese als de VN-voorschriften sindsdien zijn veranderd.

Tevens is bepaald dat dit reglement in het goedkeuringssysteem voor motorvoertuigen zal worden opgenomen.

Het is zaak te benadrukken dat de Europese Gemeenschap over de aanvaarding van dit reglement zal beslissen op basis van de documenten die in de officiële talen van de VN/ECE beschikbaar zijn (Engels, Frans en Russisch). Aangezien de Gemeenschap tot de Overeenkomst van 1958 is toegetreden, moet zij de in die overeenkomst vastgestelde procedures naleven. Daarom zijn alleen de Franse en de Engelse versie van Reglement nr. 55 bijgevoegd. De vertalingen van dit reglement zullen in een later stadium worden gepubliceerd.

2. Inhoud van het voorstel voor een besluit

Dit voorstel voor een besluit is bedoeld om de Gemeenschap te laten toetreden tot VN/ECE- Reglement nr. 55 betreffende voorschriften voor de goedkeuring van mechanische onderdelen van koppelingen van voertuigcombinaties.