Toelichting bij COM(2005)117 - Gemeenschappelijke financieringsmaatregelen voor de tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk visserijbeleid en op het gebied van het zeerecht

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het is van groot belang de financiële steun die ten behoeve van de tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) wordt verleend, doeltreffender te maken. Met het oog op de coherentie en de relevantie van die financiële steun moet worden gezorgd voor meer complementariteit en eenvoudigere, uniformere en beter gecoördineerde procedures, waarbij het niet alleen om de Europese Unie zelf gaat, maar ook om de betrekkingen met derde landen en internationale organisaties.

2.

1. ONDERWERP EN TOEPASSINGSGEBIED (HOOFDSTUK I)


Het bijgaande voorstel voor een verordening van de Raad bevat de kaderregeling voor de verlening van financiële steun ten behoeve van de tenuitvoerlegging van het GVB. Het vormt een aanvulling op de eerder voorgestelde verordening van de Raad tot oprichting van een Europees Visserijfonds. De steun waarin de nu voorgestelde verordening voorziet, betreft met name de volgende gebieden: controle en handhaving, instandhoudingsmaatregelen, het verzamelen van gegevens en verbetering van de wetenschappelijke adviezen, bestuur, internationale betrekkingen en het zeerecht.

1.

Doel


STELLINGEN (HOOFDSTUK II)

Om de steunverlening op de genoemde gebieden te verbeteren worden in de bijgaande verordening specifieke doelstellingen voor elk van die gebieden aangegeven. Deze doelstellingen kunnen als volgt worden samengevat:

Wat controle en handhaving betreft, gaat het erom de controle van de visserijactiviteiten te verbeteren om activiteiten die nadelig zijn voor de instandhouding van de visserijhulpbronnen in en buiten de communautaire wateren, tegen te gaan. Daartoe moet de Gemeenschap financiële steun verlenen aan de lidstaten om te werken aan de zwakke punten van hun visserijcontroleprogramma’s. Voorts moeten de evaluatie en de controle van de wijze waarop de lidstaten de GVB-regels toepassen, worden gefinancierd. Ten slotte moet financiële steun worden verleend voor de coördinatie van de controlemaatregelen, waarbij de nadruk moet liggen op de gezamenlijke inzet van nationale inspectie- en bewakingssystemen met medewerking van het Communautair Bureau voor visserijcontrole (CBVC).

Op het gebied van het verzamelen van gegevens en wetenschappelijke advisering gaat het om het verzamelen en het beheer van de gegevens die nodig zijn om de toestand van de visserijhulpbronnen en de activiteiten van de visserijsector in en buiten de communautaire wateren te kunnen evalueren. Daartoe moet de Gemeenschap aan de lidstaten financiële steun verlenen voor de samenstelling van meerjarenreeksen van geaggregeerde met wetenschappelijke methoden verkregen gegevens die biologische, milieu- en economische informatie omvatten. Wat bestuur betreft, moet financiële steun worden verleend om voorlichting te geven en om de belanghebbenden bij de beleidsontwikkeling te betrekken in alle stadia daarvan tot en met de tenuitvoerlegging.

Op het gebied van internationale betrekkingen moet de Gemeenschap financiële steun verlenen voor de sluiting van visserijovereenkomsten met derde landen, inclusief partnerschapsovereenkomsten, en voor deelneming aan de werkzaamheden van internationale organisaties die zich bezighouden met visserij of met het zeerecht. Een en ander moet de visserijhulpbronnen in de wateren van derde landen en op volle zee duurzamer helpen te maken.

3.

3. COMMUNAUTAIRE FINANCIERINGSMAATREGELEN (HOOFDSTUK III)


Om de bovengenoemde doelstellingen te kunnen bereiken voorziet de bijgaande verordening in specifieke financieringsmaatregelen op de betrokken gebieden, waaronder met name de volgende maatregelen:

- Op het gebied van controle en handhaving zal financiële steun beschikbaar zijn voor investeringen in controleactiviteiten, voor de analyse en evaluatie van de met de handhaving gemoeide uitgaven en voor initiatieven die de communicatie en de dialoog tussen de actoren van de sector en met het grote publiek moeten verbeteren. Ook voorziet de verordening in financiële middelen voor de uitgaven in verband met de inspecties door inspecteurs van de Commissie en voor de administratieve en exploitatie-uitgaven van het Communautair Bureau voor visserijcontrole (CBVC).

- Wat het verzamelen van gegevens en de verbetering van de wetenschappelijke adviezen betreft, zal de Gemeenschap financiële middelen beschikbaar stellen voor programma’s om de voor de uitvoering van het GVB benodigde gegevens te verzamelen, voor partnerschapscontracten met nationale onderzoeksinstellingen en voor bijdragen aan internationale instanties die op dit gebied relevant werk verrichten. Ook zal de Gemeenschap financiële steun verlenen voor regelingen met communautaire adviesorganen om het secretariaat van het Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij (WTECV) te verzorgen en om gegevens aan een preanalyse te onderwerpen en voor te bereiden voor evaluatie.

- Wat bestuur in het kader van het GVB betreft, voorziet de verordening in vergoedingen voor deelneming aan werkzaamheden van het Raadgevend Comité voor de visserij en de aquacultuur (RCVA) en van de regionale adviesraden (RAR’s). Ook zal in de aanloopfase van de RAR’s worden bijgedragen in hun exploitatiekosten en zullen de RAR’s subsidies voor de kosten van vertalen en tolken ontvangen. Tevens zal financiële steun worden verleend voor de verspreiding van informatie over het GVB onder de belanghebbenden.

- Wat internationale samenwerking betreft, zullen de uitgaven van de Gemeenschap in het kader van de visserijovereenkomsten met derde landen worden gefinancierd. Ook zullen financiële middelen beschikbaar zijn voor verplichte of vrijwillige bijdragen van de Gemeenschap aan internationale organisaties, waaronder organen van de Verenigde Naties. Verder zal de Gemeenschap financiële steun kunnen verlenen voor voorbereidende werkzaamheden met het oog op de totstandbrenging van nieuwe internationale organisaties of verdragen op het gebied van de visserij en het zeerecht die van bijzonder belang zijn voor de Gemeenschap.

Doordat de verschillende onderdelen van het GVB zo ingewikkeld zijn, is voor de voorbereiding en de toepassing van GVB-regelgeving vaak zeer veel deskundigheid nodig die het best door specialisten kan worden geleverd. Daartoe is in de bijgaande verordening een artikel opgenomen dat nader aangeeft welke vormen van technische bijstand door de Gemeenschap kunnen worden gefinancierd. Zo zullen onder meer financiële middelen van de Gemeenschap beschikbaar zijn voor studies, vergaderingen, door deskundigen verleende diensten en voorlichtings-, bewustmakings-, opleidings- en publicatieactiviteiten, en voorts voor informatietechnologie, inclusief computernetwerken voor de uitwisseling van gegevens. De betrokken financiële middelen kunnen ten slotte ook worden gebruikt voor de financiering van uitgaven voor tijdelijk personeel en enigerlei andere uitgaven voor administratieve of technische bijstand die eventueel door de Commissie worden gedaan.

4.

4. MEDEFINANCIERINGSPERCENTAGES EN FINANCIERINGSPROCEDURES (HOOFDSTUKKEN IV EN V)


De verordening bevat bepalingen met betrekking tot de inhoud van communautaire en nationale programma’s, de indiening door de lidstaten bij de Commissie van jaarprogramma’s en steunaanvragen, de toekenning van steun door de Commissie, de medefinancieringspercentages met bijbehorende voorwaarden en de inhoud van uitvoeringsbepalingen en de procedure voor de vaststelling ervan.

Wat de door de lidstaten ingediende programma’s voor de toepassing van de toezicht- en controlesystemen betreft, zal de Commissie bij de toekenning van de betrokken steun voorrang geven aan de acties die zij het meest geschikt acht om tot een doelmatiger optreden op dit gebied te komen, en tevens rekening houden met de prestaties die de lidstaten hebben geleverd bij de uitvoering van de eerder goedgekeurde programma's.

5.

5. ALGEMENE EN SLOTBEPALINGEN (HOOFDSTUKKEN VI EN VII)


Voor de in het kader van de verordening gefinancierde acties mag geen financiële steun uit andere communautaire instrumenten worden ontvangen. De begunstigden moeten de Commissie alle in dit verband relevante informatie verstrekken.

De verordening bevat bepalingen met betrekking tot de bescherming van de financiële belangen van de Gemeenschap. Het gaat erom ervoor te zorgen dat de communautaire middelen overeenkomstig de bij de verordening vastgestelde voorwaarden worden besteed, en fraude, corruptie en andere illegale activiteiten te voorkomen. De Commissie kan zo nodig de voor een actie toegekende financiële steun verlagen, schorsen of terugvorderen. Ambtenaren van de Commissie en van de Rekenkamer mogen in het kader van de verordening gefinancierde acties ter plaatse gaan controleren. Alle maatregelen op dit gebied zullen worden genomen in overeenstemming met de relevante communautaire regelgeving.

De in het kader van de verordening gefinancierde acties moeten worden geëvalueerd om na te gaan of de communautaire financiering doeltreffend is. Daartoe moet de Commissie zorg dragen voor een regelmatige onafhankelijke externe evaluatie van die acties. Ook moet zij bij het Europees Parlement en de Raad verslag uitbrengen over een tussentijdse evaluatie en een evaluatie achteraf ervan.

Het in artikel 30 van Verordening (EG) nr. 2371/2002 van de Raad genoemde Comité voor de visserij en de aquacultuur zal de Commissie bijstaan bij de uitvoering van haar taken in het kader van de bijgaande verordening.