Toelichting bij COM(2005)630 - Sluiting van de Overeenkomst inzake de verlenging van het Protocol tot vaststelling van vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie als bedoeld in de Overeenkomst met de regering van São Tomé en Príncipe inzake de visserij voor de kust van São Tomé en Príncipe, voor de periode van 1 juni 2005 tot en met 31 mei 2006

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het aan de visserijovereenkomst tussen de EG en de regering van de Democratische Republiek São Tomé en Príncipe gehechte protocol is verstreken op 31.5.2005. Met het huidige voorstel wordt beoogd dit protocol voor de duur van een jaar te verlengen tot en met 31.5.2006.

Beide partijen zijn begin 2005 overeengekomen deze overeenkomst te verlengen, met name om bepaalde problemen te regelen in verband met de uitvoering van het protocol in de periode 2002-2005 en om de regering van de Democratische Republiek São Tomé en Príncipe de tijd te geven zich adequaat voor te bereiden op de onderhandelingen over een toekomstige partnerschapsovereenkomst; bovendien kan zo het programma van begeleidende maatregelen voor de nodige ontwikkeling van de visserijsector ten uitvoer worden gelegd. De nieuwe, in maart 2004 aangetreden regering heeft de mogelijkheid tot verlenging, ondanks verscheidene herinneringen in maart, april en mei 2005, pas op het allerlaatste moment onderzocht.

De twee partijen zijn ten slotte overeengekomen het aflopende protocol met een jaar te verlengen, voor de periode van 1.6.2005 tot en met 31.5.2006. Deze verlenging, in de vorm van een briefwisseling, is op 3.6.2005 door beide partijen geparafeerd met het oog op de vaststelling van de technische en financiële voorwaarden waaronder vissersvaartuigen van de EG in de wateren van São Tomé e Príncipe mogen vissen in de periode van 1.6.2005 tot en met 31.5.2006.

De Commissie stelt dan ook voor dat de Raad de verordening betreffende de sluiting van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling inzake de verlenging van het Protocol goedkeurt.

Een voorstel voor een besluit van de Raad inzake de voorlopige toepassing van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling inzake de verlenging van het protocol in afwachting dat het definitief in werking treedt, wordt in een afzonderlijke procedure behandeld.