Toelichting bij COM(2004)528 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1035/2001 tot invoering van een documentatieregeling voor de vangst van Dissostichus spp

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Commissie voor de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren (CCAMLR) heeft tijdens haar achttiende jaarvergadering in november 1999 een documentatieregeling voor de vangst van Dissostichus spp. ingesteld. Deze regeling heeft tot doel de internationale handel in Dissostichus spp. beter te controleren en de oorsprong te bepalen van alle soorten die uit het grondgebied van de verdragsluitende partijen van de CCAMLR worden uitgevoerd of in dit gebied worden ingevoerd. De regeling maakt het ook mogelijk te bepalen of de Dissostichus spp. in het verdragsgebied is gevangen overeenkomstig de instandhoudingsmaatregelen van de CCAMLR en vangstgegevens te verzamelen om de wetenschappelijke evaluatie van de bestanden te vergemakkelijken. De regeling geldt voor alle vangsten van Dissostichus spp., ongeacht of ze binnen of buiten het verdragsgebied van de CCAMLR hebben plaatsgevonden.

De regeling is in Gemeenschapsrecht omgezet bij Verordening (EG) nr. 1035/2001 van de Raad van 22 mei 2001 tot invoering van een documentatieregeling voor de vangst van Dissostichus spp.

Tijdens haar tweeëntwintigste jaarvergadering in november 2003 heeft de CCAMLR gewezen op het feit dat Dissostichus spp. waarvoor een vangstdocument is vereist, is aangevoerd in havens van landen waar de documentatieregeling voor de vangsten niet wordt toegepast. Tevens heeft zij opgemerkt dat de validatie van de aanvoer in de havens van landen waar de regeling wordt toegepast, in bepaalde gevallen werd verricht door de autoriteiten van de vlaggenstaat en niet door de bevoegde havenautoriteit.

Aangezien de CCAMLR zich realiseert dat deze verschillende praktijken door hun uitwerking op de controle van de documentatieregeling voor de vangsten kunnen leiden tot een frauduleus gebruik van deze regeling, heeft zij besloten hierin enkele wijzigingen aan te brengen, teneinde het documentatiesysteem te verbeteren en met name te bepalen welke autoriteiten de aanvoer van Dissostichus spp. op de vangstdocumenten moeten valideren. Ook werd besloten haar resolutie inzake het gebruik van havens van staten waar de documentatieregeling voor de vangst van Dissostichus spp. niet wordt toegepast, te wijzigen, opdat de vaartuigen met een vergunning voor de visserij op Dissostichus spp. worden verplicht hun vangsten aan te voeren in staten waar deze regeling wordt toegepast, en de beschikking krijgen over een lijst van die staten. Deze wijziging van de resolutie kreeg de steun van de Gemeenschap; daarom moet zij, ook al gaat het niet om een bindend rechtsinstrument, in Gemeenschapsrecht worden omgezet.

Ten slotte is, aangezien de documentatieregeling van toepassing is op alle handel in Dissostichus spp., een definitie toegevoegd van de term 'invoer'.

De Commissie stelt voor dat de Raad deze verordening aanneemt.