Toelichting bij COM(2006)96 - Sluiting van een visserijovereenkomst met de Comoren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In november 2004 hebben afgevaardigden van de Comoren en van de Gemeenschap in Brussel overleg gepleegd met het oog op de sluiting van een partnerschapsovereenkomst inzake visserij die de bestaande overeenkomst tussen beide partijen moet vervangen.

De onderhandelingspartners zijn zich bewust van de noodzaak om aan de hand van de in het ontwerpprotocol bedoelde programma’s te ijveren voor de invoering van een verantwoorde visserij, de instandhouding van de mariene rijkdommen en de bevordering van een levensvatbare visserijsector op de Comoren.

In de nieuwe, op 24 november 2004 geparafeerde teksten van de overeenkomst en het protocol is voorzien in een versterking van de economische, financiële, technische en wetenschappelijke samenwerking op visserijgebied met het oog op de instandhouding en duurzame exploitatie van de mariene rijkdommen, en in de oprichting van partnerschappen tussen bedrijven met het oog op een wederzijds bevorderlijke ontwikkeling van de economische activiteiten in de visserijsector en van daarmee verband houdende activiteiten.

Beide partijen hebben afgesproken om aan hun respectieve autoriteiten voor te stellen de bestaande visserijovereenkomst te vervangen door een partnerschapsovereenkomst, vergezeld van een protocol, bijlage en aanhangsels, en het protocol, de bijlage en de aanhangsels op voorlopige basis toe te passen (het protocol bevindt zich momenteel in de vaststellingsfase).

De twee partijen zullen zich verbinden tot het aangaan van een politieke dialoog over visserijaangelegenheden van wederzijds belang. Zij hebben bovendien bevestigd dat zij bereid zijn toe te zien op een duurzame exploitatie van de bestanden en op te treden tegen illegale, niet-gereglementeerde visvangst.

Uit het bovenstaande blijkt dat deze nieuwe overeenkomst bevorderlijk zal zijn voor een verantwoorde en duurzame exploitatie van de bestanden, die zowel de Gemeenschap als de Unie van de Comoren ten goede zal komen.

De Commissie stelt bijgevolg voor dat de Raad bij verordening overgaat tot de vaststelling van de partnerschapsovereenkomst inzake de visserijactiviteiten waarover de Gemeenschap en de Unie van de Comoren een akkoord hebben bereikt.