Toelichting bij COM(2006)97 - Sluiting van een visserijovereenkomst met de Seychellen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Naar aanleiding van de conclusies over de partnerschapsovereenkomsten inzake visserij, die in juli 2004 door de Raad zijn vastgesteld, voert de Gemeenschap onderhandelingen om de bestaande visserijovereenkomsten te vervangen door partnerschapsovereenkomsten.

In maart 2005 is de nieuwe partnerschapsovereenkomst tussen de Gemeenschap en de Seychellen geparafeerd. Daarbij hebben de twee partijen hun goedkeuring gehecht aan een nieuwe visserijovereenkomst en een nieuw bijbehorend protocol.

De nieuwe partnerschapsovereenkomst en het nieuwe protocol voorzien in een versterking van de economische, financiƫle, technische en wetenschappelijke samenwerking in de visserijsector met het oog op de instandhouding en de duurzame exploitatie van de mariene rijkdommen, en in de oprichting van partnerschappen tussen bedrijven met het oog op een wederzijds bevorderlijke ontwikkeling van de economische activiteiten in de visserijsector en van daarmee verband houdende activiteiten.

Beide partijen hebben afgesproken om aan hun respectieve autoriteiten voor te stellen de bestaande visserijovereenkomst te vervangen door deze nieuwe partnerschapsovereenkomst en het nieuwe protocol (het protocol bevindt zich in de vaststellingsfase).

Uit het bovenstaande blijkt dat deze nieuwe overeenkomst bevorderlijk zal zijn voor een verantwoorde en duurzame exploitatie van de bestanden, die zowel de Gemeenschap als de Seychellen ten goede zal komen.

De Commissie stelt bijgevolg voor dat de Raad overgaat tot de vaststelling van de sluiting van deze nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de EG en de Seychellen.