Toelichting bij COM(2005)632 - Aanvaarding door de EG van Reglement nr. 107 van de VN/ECE inzake uniforme voorschriften voor de goedkeuring van voertuigen van categorie M2 of M3 wat hun algemene constructie betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Algemeen

Bij Besluit 97/836/EG van de Raad van 27 november 1997 is de Europese Gemeenschap op 24 maart 1998 toegetreden tot de Herziene overeenkomst van 1958 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE) en heeft zij 78 reglementen aanvaard die aan die overeenkomst zijn gehecht. Dat besluit is op 24 maart 1998 van kracht geworden.

Krachtens artikel 3, lid 3, van dat besluit kan de Gemeenschap besluiten een reglement te aanvaarden dat zij op het ogenblik van haar toetreding tot de herziene overeenkomst niet had aanvaard, indien dat reglement - met instemming van het Europees Parlement - door de Raad met gekwalificeerde meerderheid wordt goedgekeurd.

VN/ECE-Reglement nr. 107[1] inzake uniforme voorschriften voor de goedkeuring van voertuigen van categorie M2 of M3 wat hun algemene constructie betreft, is met name bedoeld om de technische belemmeringen voor de handel in motorvoertuigen tussen de overeenkomstsluitende partijen op te heffen en bij het gebruik van die voertuigen ook een hoog veiligheidsniveau te waarborgen. De Commissie acht het dus wenselijk dat de Europese Gemeenschap dat reglement aanvaardt.

Er is ook besloten dat het reglement in kwestie deel zal uitmaken van het communautaire typegoedkeuringssysteem voor motorvoertuigen, omdat het toepassingsgebied van Richtlijn 2001/85/EG en Reglement nr. 107 ongeveer hetzelfde is.

Er zij op gewezen dat de Europese Gemeenschap haar besluit over de aanvaarding van dit reglement zal nemen op basis van de documenten die in de officiƫle talen van de VN/ECE (Engels, Frans en Russisch) beschikbaar zijn. Als partij bij de VN/ECE-overeenkomst van 1958 is de Europese Gemeenschap verplicht de procedures van deze overeenkomst in acht te nemen. Daarom zijn alleen de Franse en de Engelse versie van Reglement nr. 107 bijgevoegd. De vertalingen van dit reglement zullen worden gepubliceerd voordat het van kracht wordt.

2. Inhoud van het voorstel voor een besluit

Doel van het voorstel voor een besluit is de Europese Gemeenschap in staat te stellen VN/ECE-Reglement nr. 107 inzake uniforme voorschriften voor de goedkeuring van voertuigen van categorie M2 of M3 wat hun algemene constructie betreft, te aanvaarden.