Toelichting bij COM(2006)580 - Sluiting van de Overeenkomst met IJsland over handelspreferenties voor landbouwproducten op grond van artikel 19 van de Overeenkomst betreffende de EER

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. In artikel 19 van de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte is bepaald dat de partijen zich verplichten tot voortzetting van hun inspanningen met het oog op de geleidelijke liberalisatie van de handel in landbouwproducten en dat zij binnen het kader van deze Overeenkomst op preferentiƫle, bilaterale of multilaterale basis, op grondslag van wederkerigheid en wederzijds voordeel beslissen over verdere verminderingen van alle soorten handelsbelemmeringen in de landbouwsector.

2. De Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek IJsland is het resultaat van bilaterale handelsbesprekingen in de landbouwsector, die plaatsvonden van 6 maart tot en met 18 november 2005.

3. Deze regeling consolideert reeds bestaande concessies[1] en vult ze aan met nieuwe concessies voor tal van landbouwproducten. De inwerkingtreding van deze bilaterale concessies is gepland voor 1 januari 2007.

4. De Commissie stelt de Raad derhalve voor het in de bijlage opgenomen voorstel voor een besluit betreffende de sluiting van deze overeenkomst in de vorm van een briefwisseling goed te keuren.

Financiƫle gevolgen: het verlies aan douane-inkomsten wordt geraamd op 0,2 miljoen euro per jaar.