Toelichting bij COM(2006)788 - Wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1) Achtergrond van het voorstel

Motivering en doel van het voorstel



Deze ontwerp-verordening beoogt een verlenging van de huidige autonome schorsing van het recht voor bepaalde soorten videomonitors waarvoor de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief volledig zijn geschorst tot 31 december 2006.

Algemene context



Gezien de snelle technologische ontwikkeling en de uitdagingen met betrekking tot de indeling van nieuwe producten op electronicagebied, werd Verordening (EG) nr. 493/2005 van 16 maart 2005 tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief vastgesteld, waarbij de autonome gemeenschappelijke douanerechten voor videomonitors met vloeibare-kristallenschermen met een diagonaal van het beeldscherm van 48,5 cm of minder en een beeldverhouding (van het scherm) van 4:3 of 5:4 die worden ingedeeld onder GN-code 85282190 voor een beperkte periode volledig werden geschorst. Deze maatregel loopt af op 31 december 2006, behalve wanneer de Raad tot een verlenging besluit.

De vraag of de tariefschorsing al dan niet moet worden verlengd werd op 18 mei 2006 besproken in de werkgroep van de Raad inzake de douaneunie (CCT).

Na besprekingen met de lidstaten en de Europese industrie, die werd vertegenwoordigd door de EICTA, werd vastgesteld dat een verlenging van de huidige autonome tariefschorsing met nog eens twee jaar ingaande op 1 januari 2007 wenselijk is.

Opgemerkt moet worden dat als gevolg van de wijzigingen van de nomenclatuur die een bijlage vormen bij de Internationale overeenkomst betreffende het geharmoniseerd systeem voor de omschrijving en codering van goederen die waren aanvaard op grond van de Aanbeveling van 26 juni 2004 van de Internationale Douaneraad en de omzetting van de GN in het GS 2007 producten die momenteel worden ingedeeld onder GN-code 8528 21 90 per 1 januari 2007 zullen worden ingedeeld onder GN-code 8528 59 90 van de gecombineerde nomenclatuur. De GN-code moet derhalve worden gewijzigd.

Bijgevolgd dient de Commissie bijgaand voorstel in voor een verordening van de Raad tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief.

Verordening (EG) nr. 493/2005 van de Raad van 16 maart 2005 tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief. Deze verordening vervalt op 31 december 2006.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU



Het voorstel is in overeenstemming met het beleid op het gebied van buitenlandse handel en industrie.

2)

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbenden



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten



De werkgroep van de Raad inzake de Douane-unie (CCT).

De afdeling Tarief- en Statistieknomenclatuur van het Comité douanewetboek (sector 'werktuigen/diversen')

EICTA (European Information, Communications and Consumer Electronics Technology Industry Association)

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden



Het voorstel is in overeenstemming met de standpunten van de belanghebbende partijen.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Betrokken wetenschaps- en kennisgebieden



Douanenomenclatuur, buitenlandse handel en industriebeleid

Gebruikte methode



Bijeenkomsten met deskundigen die de lidstaten vertegenwoordigen.

Overleg met de EICTA.

Belangrijkste geraadpleegde organisaties en deskundigen



De werkgroep van de Raad inzake de Douane-unie (CCT), de afdeling Tarief- en Statistieknomenclatuur van het Comité Douanewetboek en de EICTA.

Ontvangen en gebruikte adviezen



Het is ten behoeve van de gebruikers en om de handel tussen de lidstaten en derde landen te bevorderen in het belang van de Gemeenschap de huidige autonome schorsing van het recht voor bepaalde soorten videomonitors met ingang van 1 januari 2007 te verlengen met nog eens twee jaar.

Wijze waarop het deskundigenadvies beschikbaar is gemaakt voor het publiek



Publicatie van het voorstel.

Effectbeoordeling



Vereenvoudiging van het handelsverkeer

3)

2.

Juridische elementen van het voorstel



- Samenvatting van de voorgestelde maatregel