Toelichting bij COM(2006)100 - Technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


Doel van dit voorstel is de bijwerking van de communautaire regelgeving tot omzetting van de technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden, die zijn getroffen in het kader van de voor het beheer en de instandhouding van tonijnachtigen en aanverwante soorten bevoegde regionale visserijorganisaties (RVO's). De betrokken regionale organisaties zijn: - de Internationale Commissie voor de Instandhouding van Tonijn in de Atlantische Oceaan (ICCAT), waarvan de Gemeenschap lid is sinds 14 november 1997; - de Commissie voor Tonijn in de Indische Oceaan (IOTC), waarvan de Gemeenschap lid is sinds 18 september 1995; - de Inter-Amerikaanse Commissie voor Tropische Tonijn (IATTC), waarvoor de Gemeenschap een toetredingsprocedure heeft ingeleid en aan het toetredingsproces heeft deelgenomen met het oog op de vaststelling van het - nog niet in werking getreden - Verdrag voor de versterking van de IATTC; - de Commissie voor de visserij in het westelijke en centrale deel van de Stille Oceaan (WCPFC), waarvan de Gemeenschap lid is sinds 25 januari 2005.

Algemene context


De Europese Gemeenschap neemt deel van de werkzaamheden van RVO's die een kader hebben vastgesteld voor de regionale samenwerking inzake de instandhouding en het beheer van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden. De aanbevelingen die door deze RVO's worden vastgesteld, hebben onder meer betrekking op technische maatregelen inzake de vaststelling van de minimummaat van de vis, de instelling van zones en periodes waarin een vangstverbod van kracht is, en vangstbeperkingen en visserij-inspannningen. Deze aanbevelingen zijn bindend voor de verdragsluitende partijen die er geen bezwaar tegen hebben aangetekend. Aangezien de Gemeenschap partij bij deze RVO's is, moet zij de vastgestelde aanbevelingen waartegen zij geen bezwaar heeft aangetekend, toepassen. Een aantal van de aanbevelingen die door die RVO's zijn vastgesteld, is reeds omgezet in Gemeenschapsrecht. De technische maatregelen die door de betrokken RVO's zijn vastgesteld, zijn omgezet bij Verordening (EG) nr. 973/2001 van de Raad van 14 mei 2001 tot vaststelling van technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden (PB L 137 van 19.5.2001), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 831/2004 (PB L 127 van 29.4.2004). Aangezien deze regionale visserijorganisaties nieuwe technische maatregelen hebben vastgesteld en de maatregelen die sinds de vaststelling van de hierboven genoemde verordening van kracht zijn, moeten worden bijgewerkt, dient die verordening te worden ingetrokken en te worden vervangen door het onderhavige voorstel. Voor de tenuitvoerlegging van de verordening en de wijziging van de bijlagen ervan gelden de comitéprocedures van Besluit 1999/468/EG.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


De technische maatregelen die door de betrokken RVO's zijn vastgesteld, zijn omgezet bij Verordening (EG) nr. 973/2001 van de Raad van 14 mei 2001 tot vaststelling van technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden (PB L 137 van 19.5.2001), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 831/2004 (PB L 127 van 29.4.2004). Aangezien de RVO's sindsdien tijdens hun jaarlijkse vergaderingen wijzigingen hebben aangebracht aan de technische maatregelen inzake de minimummaat van de vis, het verbod op het gebruik van bepaald vistuig, de instelling van zones en periodes waarin een vangstverbod van kracht is, en de beperking van de vangstcapaciteit, moet de geldende wetgeving worden aangepast en bijgewerkt.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU


Dit voorstel past in het streven naar een duurzame exploitatie van de tonijnbestanden overeenkomstig de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid, en in het streven naar een duurzame ontwikkeling.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten


Om het communautaire standpunt voor de onderhandelingen in het kader van de jaarlijkse vergaderingen van de RVO's voor te bereiden, heeft de Commissie overleg gepleegd met de lidstaten, de beroepssector en de NGO's.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden


De belangrijkste betrokken sectoren hebben hun fiat gegeven aan het communautaire standpunt over de vaststelling van technische maatregelen voor een duurzame exploitatie van de tonijnbestanden.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Betrokken takken van wetenschap/expertise De Wetenschappelijke Comités van de regionale visserijorganisaties.

Gebruikte methode


De Wetenschappelijke Comités stellen een beoordeling van de bestanden op en bevelen de vaststelling van beheers- en instandhoudingsmaatregelen aan die een duurzame exploitatie van de tonijnbestanden moeten garanderen, met name aan de hand van technische maatregelen.

Belangrijkste geraadpleegde organisaties en deskundigen


De Wetenschappelijke Comités van de voor tonijn bevoegde RVO's

Samenvatting van de ingewonnen en benutte adviezen


Er is gewezen op het bestaan van potentieel ernstige risico's en onomkeerbare gevolgen. Dat dergelijke risico's bestaan, wordt door niemand in twijfel getrokken.

De Wetenschappelijke Comités van de RVO's hebben aanbevolen om met het oog op een duurzame exploitatie van de tonijnachtigen technische maatregelen vast te stellen inzake de minimummaat van de vis, de instelling van zones en periodes waarin een vangstverbod van kracht is en de beperking van de vangstcapaciteit.

Wijze waarop het deskundigenadvies beschikbaar is gemaakt voor het publiek


De standpunten van de Wetenschappelijke Comités worden bekendgemaakt op de websites van de betrokken RVO's.

Effectbeoordeling


De vaststelling van technische maatregelen heeft tot doel een duurzame exploitatie van de tonijnachtigen te garanderen en met name de vangst van jonge exemplaren te verminderen. De technische maatregelen zullen in acht moeten worden genomen door vissers van de Gemeenschap die vissen op tonijnsoorten in de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee, de Indische Oceaan en de Stille Oceaan.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregelen


Dit voorstel betreft de omzetting in het Gemeenschapsrecht van technische maatregelen die zijn vastgesteld door voor het beheer van de tonijnbestanden bevoegde regionale visserijorganisaties waarbij de Europese Gemeenschap verdragsluitende partij is.

Rechtsgrondslag


Artikel 37 van het Verdrag

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende reden in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

De door de RVO's vastgestelde aanbevelingen zijn weliswaar rechtstreeks van toepassing op de Gemeenschap en de lidstaten, maar toch is er, in het belang van de duidelijkheid en de transparantie en met het oog op een betere toepassing van de aanbevelingen door de lidstaten en de vissers, de voorkeur aan gegeven die aanbevelingen in nog duidelijker termen om te zetten in een verordening van de Raad.

Het voorstel brengt geen kosten met zich mee.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld(e) instrument(en): verordening.

Andere instrumenten zouden om de onderstaande reden ongeschikt zijn. De vaststelling van de beginselen inzake de omzetting van de aanbevelingen van de RVO's vindt plaats bij een verordening van de Raad op grond van artikel 37 van het Verdrag; de toepassingsbepalingen worden vastgesteld bij een verordening van de Commissie.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

4.

Aanvullende informatie



Vereenvoudiging



Het voorstel komt neer op een vereenvoudiging van het wetgevingskader.

Voorgesteld wordt Verordening (EG) nr. 973/2001 van de Raad van 14 mei 2001 tot vaststelling van technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden (PB L 137 van 19.5.2001), laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 831/2004 (PB L 127 van 29.4.2004), in te trekken en te vervangen door een nieuwe verordening. In die nieuwe verordening worden alle technische maatregelen samengebracht die zijn vastgesteld door alle voor tonijn bevoegde RVO's waarbij de Gemeenschap als verdragsluitende partij is aangesloten.

Intrekking van bestaande wetgeving


De goedkeuring van het voorstel heeft de intrekking van bestaande wetgeving tot gevolg.

Nadere uitleg van het voorstel, per hoofdstuk of per artikel


Dit voorstel is gericht op de omzetting van de technische maatregelen die de RVO's hebben vastgesteld inzake de minimummaat van vis, de instelling van zones en periodes waarin een vangstverbod van kracht is, en de beperking van de visserij-inspanning.

1. 2006/0030 (CNS)