Toelichting bij COM(2006)587 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 2371/2002 inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


De wijziging van de basisverordening betreffende het gemeenschappelijk visserijbeleid (Verordening (EG) nr. 2371/2002 van de Raad inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid) vloeit voort uit het politieke akkoord dat de Raad bij de instelling van het Europees Visserijfonds heeft bereikt. Deze wijziging heeft tot doel sommige aanpassingen van de vloot toe te staan om de veiligheid, de arbeidsomstandigheden, de hygiëne, de productkwaliteit en de energie-efficiëntie te verbeteren.

Algemene context


In het kader van het politieke akkoord dat bij de instelling van het Europees Visserijfonds voor de periode 2007-2013 is bereikt, heeft de Raad besloten de bepalingen inzake het beheer van de capaciteit van de vissersvloot te wijzigen.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Verordening (EG) nr. 2371/2002 van de Raad inzake de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden in het kader van het gemeenschappelijk visserijbeleid

Samenhang met het overige beleid en de overige doelstellingen van de Unie Niet van toepassing.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Deze wijziging is het resultaat van een door de Raad genomen politiek besluit. De raadpleging van de belanghebbende partijen heeft plaatsgevonden tijdens de procedure voor de goedkeuring van de verordening inzake het Europees Visserijfonds.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er hoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling


Er werd geen effectbeoordeling verricht. Dit voorstel laat geen enkele keuze, ook niet de keuze om niet te handelen, aangezien het voortvloeit uit een door de Raad genomen politiek besluit.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)


Er wordt voorgesteld de in hoofdstuk III van Verordening (EG) nr. 2371/2002 vastgestelde bepalingen betreffende het beheer van de vlootcapaciteit te wijzigen, en meer bepaald artikel 11 over de aanpassing van de vangstcapaciteit en artikel 13 over de regeling voor toevoeging/onttrekking aan de vloot en totale capaciteitsvermindering. De wijzigingen betreffen: a) de mogelijkheid om 4 % van de met overheidssteun gesloopte tonnage toe te wijzen aan nieuwe of bestaande vaartuigen teneinde de veiligheid, de hygiëne, de arbeidsomstandigheden en de productkwaliteit aan boord te verbeteren; b) de bepaling dat de vermindering van het vermogen die een voorwaarde is om de motor met overheidssteun te kunnen vervangen, onomkeerbaar is; deze wijziging strookt met het huidige beleid van capaciteitsvermindering.

Rechtsgrondslag


Artikel 37 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende redenen in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Het voorstel gaat niet verder dan wat strikt noodzakelijk is om de door de Raad en de Commissie genomen politieke besluiten ten uitvoer te leggen. De lidstaten blijven bevoegd voor het beheer van de vangstcapaciteit van de afzonderlijke vissersvaartuigen.

De wijzigingen in de bepalingen inzake vlootbeheer voegen geen administratieve of financiële lasten toe ten opzichte van de vroegere bepalingen; de nieuwe voorschriften voor vlootbeheer zullen worden toegepast met dezelfde personele en financiële middelen als die welke waren toegewezen voor het beheer in het kader van de vroegere bepalingen.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: Verordening van de Raad op grond van artikel 37 van het Verdrag.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden(en) ongeschikt zijn. Het betreft een wijziging van een verordening van de Raad en hiervoor bestaan geen andere instrumenten.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

1. .