Toelichting bij COM(2006)867 - Wijziging van Verordening 601/2004 tot vaststelling van bepaalde controlemaatregelen voor de visserij in het verdragsgebied van het Verdrag inzake de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Gemeenschap is sinds 1981 partij bij het Verdrag inzake de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren. De in dit kader vastgestelde instandhoudingsmaatregelen zijn bindend voor de verdragsluitende partijen. De maatregelen voor de instandhouding en het beheer van de visbestanden als bedoeld in het verdrag dienen derhalve in de communautaire wetgeving te worden omgezet.

De door de Commissie voor de instandhouding en het beheer van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren (CCAMLR) vastgestelde instandhoudings- en beheersmaatregelen omvatten een reeks voorschriften betreffende het toezicht op de visserijactiviteiten. De regelingen voor de controle op de visserij in het verdragsgebied zijn bij Verordening (EG) nr. 601/2004 van de Raad van 22 maart 2004 in de communautaire wetgeving omgezet.

Deze verordening moet worden bijgewerkt om ze in overeenstemming te brengen met de gewijzigde regels die zijn aangenomen op de jaarlijkse vergadering van de CCAMLR van 2004 en 2005, en met de communautaire regeling van de vangst- en inspanningsrapportering. Enkele nieuwe maatregelen zijn al op voorlopige basis opgenomen in de jaarlijkse TAC- en quotaverordening voor 2006. Het is nu zaak deze maatregelen in de communautaire wetgeving een vastere grondslag te geven.

De meeste van de sinds 2004 ingevoerde maatregelen hebben tot doel het toezicht op de vaartuigen die visserijactiviteiten in het verdragsgebied mogen verrichten, aan te scherpen, en illegale, niet-gereglementeerde en niet-aangegeven visserijactiviteiten (IUU) in het gereglementeerde gebied te bestrijden. De CCAMLR heeft vele van deze maatregelen aangenomen op basis van voorstellen die zijn opgesteld door de Gemeenschap in samenwerking met een aantal andere verdragsluitende partijen. Met de indiening van deze voorstellen blijft de Gemeenschap haar traditioneel actieve rol spelen in de bestrijding van IUU-visserijactiviteiten, die een grote bedreiging vormen voor het kwetsbare mariene milieu in het Antarctisch gebied.

De in 2004 en 2005 vastgestelde maatregelen omvatten ook een lozingsverbod voor verschillende vormen van afval ter bescherming van het milieu en ter voorkoming van bijvangsten van zeevogels. Daarnaast heeft de CCAMLR besloten een merkprogramma in te voeren ter verbetering van de kennis van de staat van en de onderlinge verbanden tussen de verschillende ijsvisbestanden in de Zuidelijke Oceaan, die de belangrijkste soort vormen waarop commercieel wordt gevist.

De Commissie stelt voor dat de Raad bijgaande verordening aanneemt.