Toelichting bij COM(2007)68 - Sluiting van een Aanvullende Overeenkomst tussen de EG, Zwitserland en Liechtenstein houdende uitbreiding tot Liechtenstein van de Overeenkomst met Zwitserland inzake de handel in landbouwproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Aangezien het Vorstendom Liechtenstein een douane-unie met de Zwitserse Bondsstaat heeft, heeft dat land gevraagd de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten ook op zich van toepassing te verklaren.

2. Aangezien het Gemengd Landbouwcomité en het Gemengd Veterinair Comité die bij die overeenkomst zijn opgericht, in dezen een positief standpunt hebben ingenomen, zijn onderhandelingen geopend tussen de Commissie, de regering van het Vorstendom Liechtenstein en de Zwitserse Bondsraad.

3. De Overeenkomst zal de driehoeksverhouding op het gebied van de handel in landbouwproducten tussen Liechtenstein, de Zwitserse Bondsstaat en de Gemeenschap vereenvoudigen, wat zowel tarieven als andere aangelegenheden betreft. Tegelijkertijd moet de situatie ten aanzien van aangelegenheden die onder de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte vallen en die wel op Liechtenstein maar niet op de Zwitserse Bondsstaat van toepassing zijn, worden verduidelijkt in de vorm van een besluit van het Gemengd Comité van de EER, dat overeenkomstig de vastgestelde specifieke procedures moet worden goedgekeurd.

4. Daarom stelt de Commissie voor dat de Raad het besluit betreffende de sluiting van deze overeenkomst goedkeurt en dat het desbetreffende besluit van het Gemengd Comité van de EER op dezelfde dag in werking treedt.

5. Financiële gevolgen: er worden geen grote gevolgen voorzien.