Toelichting bij COM(2006)448 - Intrekking van Verordening 2040/2000 betreffende de begrotingsdiscipline

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij het op 17 mei 2006 goedgekeurde Interinstitutioneel Akkoord (IIA) betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer[1] wordt het meerjarig financieel kader van de Europese Unie voor de periode 2007-2013 vastgelegd. De in Verordening nr. 2040/2000 vervatte bepalingen inzake de begrotingsdiscipline zijn overbodig geworden en komen soms niet overeen met de bepalingen van het IIA.

Bepalingen op landbouwgebied

Uit de praktijk van de financiƫle vooruitzichten 2000-2006 blijkt dat het bij Verordening nr. 2040/2000 van de Raad betreffende de begrotingsdiscipline voorziene landbouwrichtsnoer niet langer noodzakelijk is, aangezien voor de landbouwuitgaven tot 2013 al plafonds gelden. De overige bepalingen betreffende de begrotingsdiscipline op landbouwgebied zijn overgenomen en aangescherpt in Verordening nr. 1290/2005 betreffende de financiering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid[2] (artikelen 18-20).

Bepalingen betreffende de reserves

De reserve voor leninggaranties is wat de periode 2007-2013 betreft vervangen door een begrotingsonderdeel onder rubriek 4 'De EU als mondiale partner'. Voorts heeft de Commissie een nieuwe regeling voorgesteld, stoelend op een nieuwe rechtsgrondslag[3], voor de financiering van het Garantiefonds voor externe acties. De nieuwe regeling berust op een middelentoewijzing achteraf, die afhankelijk is van het uitstaande bedrag van de verstrekte en gegarandeerde leningen. Hierdoor kunnen uit de gewone begroting middelen worden toegewezen die als verplichte uitgaven gelden, en is er geen ad-hocreserve meer nodig.

De reserve voor spoedhulp aan derde landen wordt met name genoemd in het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen[4]; het bedrag ervan en de voorwaarden waaronder de reserve kan worden aangesproken, worden vastgesteld in het nieuwe Interinstitutioneel Akkoord betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer.

De voorgestelde, in dat Interinstitutioneel Akkoord vastgelegde nieuwe regeling voor de middelentoewijzing aan het Garantiefonds en de regels voor het aanspreken van de reserve voor spoedhulp brengen tot slot mee dat de uitgaven in verband daarmee zoals alle in de begroting opgevoerde uitgaven uit eigen middelen worden gefinancierd, zodat er geen specifieke voorzieningen meer vereist zijn.

De Commissie is derhalve van mening dat Verordening nr. 2040/2000 van de Raad betreffende de begrotingsdiscipline moet worden ingetrokken.