Toelichting bij COM(2005)125 - Definitie, de aanduiding, de presentatie en de etikettering van gedistilleerde dranken

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Met het bijgaande voorstel voor een verordening worden in hoofdzaak de volgende doelstellingen beoogd:

- de bestaande algemene verordening betreffende gedistilleerde dranken beter toepasbaar, leesbaarder en duidelijker maken;

- de algemene verordening en de uitvoeringsverordening betreffende gedistilleerde dranken combineren tot één verordening;

- een goed doordacht beleid voor gedistilleerde dranken opzetten op basis van drie categorieën die aansluiten bij de bestaande definities van de producten;

- de besluitvorming soepeler laten verlopen door veel meer bepalingen in bijlagen op te nemen en de bevoegdheid tot wijziging van die bijlagen over te dragen van het Europees Parlement en de Raad (medebeslissingsprocedure) aan de Commissie (procedure van het comité van beheer);

- de verordeningen aanpassen aan nieuwe technische eisen;

- de verordeningen aanpassen aan de voorschriften van de WTO, waaronder met name de TRIPs-overeenkomst;

- criteria voor de erkenning van nieuwe geografische aanduidingen vaststellen.

INHOUD VAN DE VOORGESTELDE VERORDENING:

De voorgestelde verordening betreffende gedistilleerde dranken omvat vier hoofdstukken en drie bijlagen:

In hoofdstuk I wordt het begrip “gedistilleerde dranken” gedefinieerd en wordt aangegeven hoe die dranken worden ingedeeld.

Drie categorieën van gedistilleerde dranken worden onderscheiden:

- “spiritualiën”: een exclusieve groep gedistilleerde dranken waartoe alleen de zuiverste producten behoren die geen toegevoegde ethylalcohol uit landbouwproducten en alleen natuurlijke aroma’s bevatten, bv. rum, whisky, brandy, enz.

- “specifieke gedistilleerde dranken”: een beperkte groep gedistilleerde dranken die toegevoegde ethylalcohol uit landbouwproducten en natuuridentieke aroma’s mogen bevatten, doch slechts onder welomschreven voorwaarden, bv. gin, wodka, likeur, enz.

- “andere gedistilleerde dranken”: een open groep gedistilleerde dranken die toegevoegde ethylalcohol uit landbouwproducten en ook aroma’s, zoetstoffen en andere producten mogen bevatten.

Hoofdstuk II bevat nadere bepalingen inzake de aanduiding, de presentatie en de etikettering van gedistilleerde dranken.

Het betreft een coherente regeling die rekening houdt met de traditionele gewoonten en met de nieuwe categorieën. Doel is misleiding van de consument te voorkomen door de producent ertoe te verplichten hem duidelijk en volledig over de aard van het product te informeren.

Hoofdstuk III bevat regels over geografische aanduidingen die zijn gebaseerd op de internationale verplichtingen van de Europese Gemeenschap.

De in bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1576/89 genoemde geografische aanduidingen en de in de artikelen van die verordening behandelde geografische aanduidingen zoals Grappa, Korn, Pacharán, Ouzo, enz. zijn overgenomen in bijlage III bij de voorgestelde verordening. In verband met recente jurisprudentie van het Hof van Justitie is in hoofdstuk III van de voorgestelde verordening echter bepaald dat binnen zeven jaar vanaf de inwerkingtreding van die verordening technische dossiers over die geografische aanduidingen moeten worden bekendgemaakt.

Hoofdstuk III van de voorgestelde verordening bevat tevens een op de criteria van de TRIPs-overeenkomst gebaseerde regeling voor de opneming van nieuwe geografische aanduidingen in bijlage III bij die verordening.

Alle individuele geografische aanduidingen die zijn erkend, zullen dus in bijlage III staan, waarnaar hoofdstuk III dan ook verwijst.

Hoofdstuk IV is het laatste hoofdstuk van de voorgestelde verordening en het bevat algemene, overgangs- en slotbepalingen.

De technische definities betreffende de productie van gedistilleerde dranken zijn opgenomen in bijlage I.

Bijlage II geeft een overzicht van de verschillende soorten gedistilleerde dranken die behoren tot de onderscheiden kwaliteitscategorieën zoals ingesteld bij de verordening. Daarbij worden de kenmerken van die producten op een systematische en consistente wijze beschreven.

Zoals gezegd, bevat bijlage III een lijst van de erkende geografische aanduidingen.

De voorgestelde verordening heeft geen financiële consequenties voor de Gemeenschapsbegroting.