Toelichting bij COM(2007)802 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1234/2007 houdende een gemeenschappelijke landbouwmarktordening en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten (Integrale-GMO-verordening), wat de nationale melkquota betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In juni 2003 heeft de Raad in het kader van de GLB-hervorming van 2003 een overeenkomst bereikt over een aantal veranderingen aan het EU-beleid in de zuivelsector. De hervorming van 2003 heeft de veranderingen die in het kader van Agenda 2000 werden goedgekeurd, versterkt en moest in de loop van een aantal jaren ten uitvoer worden gelegd.

In het oorspronkelijke voorstel van de Commissie voor de hervorming van 2003 was onder meer sprake van een quotaverhoging met 2 % bovenop de reeds in Agenda 2000 goedgekeurde verhogingen. In het compromis van juni 2003 verklaarde de Raad echter: ' Tot aanvullende quotaverhoging in 2007 en 2008 wordt thans niet besloten. Zodra de hervorming geheel is doorgevoerd, zal de Commissie een verslag over de marktvooruitzichten indienen, op grond waarvan een besluit zal worden genomen '.

In het licht van de dynamische ontwikkelingen op de zuivelmarkten in de loop van dit jaar en het feit dat in het kader van de hervorming van 2003 alleen nog een quotaverhoging op 1 april met 0,5 % in 11 lidstaten moet worden ten uitvoer gelegd, lijkt dit het juiste moment voor de door de Raad gevraagde marktanalyse. De analyse is opgenomen in het bij dit voorstel gevoegde verslag over de marktvooruitzichten in de zuivelsector. In het verslag wordt nagegaan of de markt na een eventuele verhoging van de nationale quota voor alle 27 lidstaten in staat is de extra geleverde hoeveelheden melk te absorberen zonder dat daarvoor op de korte en/of middellange termijn meer overheidssteun vereist is.

De conclusie in het verslag luidt dat de vooruitzichten voor de interne en de wereldmarkt gunstig zijn en dat, gesteld dat de melkproductie in de EU met 2 % toeneemt, zeker absorptiecapaciteit voor de betrokken extra hoeveelheden op de markt aanwezig is.

De Commissie heeft gevolg gegeven aan het verzoek van de Raad om een basis voor de besluitvorming over een quotaverhoging te leveren, en concludeert uit deze gegevens dat de verhoging met 2 %, die oorspronkelijk als deel van de hervorming van 2003 werd voorgesteld, met ingang van de melkquotaperiode 2008/2009 kan worden ten uitvoer gelegd. Het overeenkomstige voorstel is hieronder opgenomen.