Toelichting bij COM(2007)410 - Financieel Reglement van toepassing op het 10e Europees Ontwikkelingsfonds

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De te Cotonou op 23 juni 2000 ondertekende ACS-EG-Partnerschapsovereenkomst tussen de leden van de groep van Staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, werd op 25 juni 2005 in Luxemburg herzien.

Het financieel kader voor de tenuitvoerlegging van deze Partnerschapsovereenkomst voor de periode 2008-2013 werd goedgekeurd door de Raad en verankerd in het Intern Akkoord van 17 juli 2006. Het heeft betrekking op vastleggingen vanaf 1 januari 2008 voor een periode van zes jaar. Met het oog op de tenuitvoerlegging van het financieel kader wordt in het Intern Akkoord met name de oprichting vastgesteld van een 10e Europees Ontwikkelingsfonds (EOF). Voorts wordt in artikel 10, lid 2, van het Intern Akkoord bepaald dat vóór de inwerkingtreding van de ACS-EG-Partnerschapsovereenkomst een financieel reglement dient te worden vastgesteld.

Met deze mededeling van de Commissie wordt een voorstel ingediend voor het financieel reglement van toepassing op het 10e EOF. Dit financieel reglement stemt zoveel mogelijk overeen met de bepalingen van het op 13 december 2006 herziene Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen (algemeen Financieel Reglement), waarbij evenwel rekening werd gehouden met de specificiteit van het EOF waarvan de financiering buiten de EU-begroting blijft.

In tegenstelling tot het algemeen Financieel Reglement zijn er geen uitvoeringsvoorschriften ter vervollediging van het financieel reglement van toepassing op het EOF. Sommige punten die in het financieel reglement niet noodzakelijk uitvoerig aan de orde moeten komen, dienen evenwel te worden verduidelijkt. Aangezien deze verduidelijking reeds bestaat in de uitvoeringsvoorschriften die van toepassing zijn op het algmeen Financieel Reglement, stelt de Commissie derhalve voor dat sommige artikelen zo nodig rechtstreeks verwijzen naar de uitvoeringsvoorschriften van het algemeen Financieel Reglement.

Zoals in artikel 10, lid 2, van het Intern Akkoord is bepaald, wordt het voorstel van de Commissie ter goedkeuring bij de Raad ingediend, alsook voor advies aan de Rekenkamer en de Europese Investeringsbank voorgelegd.

Belangrijkste wijzigingen in vergelijking met het Financieel Reglement van toepassing op het 9 e EOF:

1. Afstemming op de structuur van het algemeen Financieel Reglement.

Vereenvoudiging:


uitvoerige bepalingen uit het Intern Akkoord aangaande de bijdragen van de lidstaten dienen niet opnieuw in het Financieel Reglement te worden opgenomen. Bepalingen die een afspiegeling zijn van sommige artikelen van de in Verordening (EG, Euratom) nr. 2342/2002 vastgestelde uitvoeringsvoorschriften van het algemeen Financieel Reglement, zijn vervangen door een verwijzing naar het/de desbetreffende artikel/artikelen van deze verordening. Voorts zijn de bepalingen die een afspiegeling zijn van sommige artikelen van het algemeen Financieel Reglement en die verdere precisering of uitvoeringsvoorschriften behoeven, aangevuld met een verwijzing naar de toepasselijke artikelen van Verordening (EG, Euratom) nr. 2342/2002.