Toelichting bij COM(2008)585 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 40/2008, met betrekking tot in de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan en in de Regionale Organisatie voor het visserijbeheer in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan vastgestelde beheersmaatregelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij Verordening (EG) nr. 40/2008 van de Raad[1] zijn voor 2008 de vangstmogelijkheden vastgesteld voor sommige visbestanden en groepen visbestanden welke in de wateren van de Gemeenschap en, voor vaartuigen van de Gemeenschap, in andere wateren met vangstbeperkingen van toepassing zijn, alsmede de bij die visserij in acht te nemen voorschriften.

De Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC) heeft tijdens haar jaarlijkse vergaderingen van 2006 en 2007 een aantal beheers- en controlemaatregelen vastgesteld inzake de beperking van de visserijcapaciteit van vaartuigen die op tropische tonijn, zwaardvis en witte tonijn vissen. Deze maatregelen zijn bij Verordening (EG) nr. 40/2008 omgezet in Gemeenschapsrecht.

Met het oog op de duurzame exploitatie van de over grote afstanden trekkende visbestanden in de Indische Oceaan en gezien de historische visserijpatronen en de actieve aanwezigheid van de op deze bestanden vissende communautaire vloot in het IOTC-gebied gedurende de referentiejaren 2006 en 2007, moet worden vastgesteld hoeveel vaartuigen van de Gemeenschap op tropische tonijn, zwaardvis en witte tonijn mogen vissen, welke de overeenkomstige BT-capaciteit mag zijn en hoe deze capaciteit over de betrokken lidstaten moet worden verdeeld.

Tijdens de derde internationale vergadering over de oprichting van een nieuwe Regionale Organisatie voor het visserijbeheer in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan (SPFO) in 2007, hebben de deelnemers tussentijdse maatregelen goedgekeurd om de pelagische en de bodemvisserij in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan te reguleren. Deze maatregelen zijn bij Verordening (EG) nr. 40/2008 in Gemeenschapsrecht omgezet.

Overeenkomstig de tussentijdse maatregelen die de SPFO in 2007 heeft goedgekeurd, moet de aanwezigheid van de Gemeenschap in het SPFO-gebied in 2008, uitgedrukt in aantal actieve vaartuigen en overeenkomstige BT-capaciteit, beperkt blijven tot de in 2007 geregistreerde aanwezigheid, en moet het maximumaantal communautaire vaartuigen over de betrokken lidstaten worden verdeeld.

Met het onderhavige voorstel wordt beoogd de nodige wijzigingen aan te brengen aan Verordening (EG) nr. 40/2008.

De Raad wordt verzocht dit voorstel zo spoedig mogelijk goed te keuren om de vissers in staat te stellen hun activiteiten voor dit visseizoen te plannen.