Toelichting bij COM(2008)806 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1579/2007 tot vaststelling, voor 2008, van de vangstmogelijkheden voor sommige visbestanden en groepen visbestanden welke in de Zwarte Zee van toepassing zijn, en tot vaststelling van de bij de visserij in acht te nemen voorschriften

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



De Commissie, bijgestaan door de Groep Economische Tariefvraagstukken, heeft alle tijdelijke schorsingen van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief die op 31 december 2008 aflopen onderzocht. Het ging om 1569 posten, waarvan 611 werden opgeheven. Bijgaand voorstel heeft betrekking op bepaalde industrie-, landbouw- en visserijproducten. De verzoeken om de schorsing van de rechten op deze producten werden onderzocht aan de hand van de criteria die zijn opgenomen in de mededeling van de Commissie inzake autonome schorsingen van rechten en contingenten (PB C 128 van 25.4.1998, blz.

2). Op grond hiervan is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de rechten die van toepassing zijn op de in de bijlage bij bijgaand voorstel voor een verordening vermelde producten kunnen worden geschorst of verlaagd. Producten waarvoor de schorsing van de rechten niet meer in het economische belang van de Gemeenschap is, werden geschrapt. In de bijlage bij deze verordening is een lijst opgenomen van producten waarvoor een schorsing van rechten wordt voorgesteld of verlengd of waarvan de bewoording moest worden gewijzigd. De geldigheidsduur van de schorsingen is beperkt zodat de schorsingen tijdens hun geldigheidsduur aan een economische toets kunnen worden onderworpen. Schorsingen zullen na die periode worden verlengd of opgeheven indien de Commissie en de Groep Economische Tariefvraagstukken dit nodig achten.

Algemene context



Het is in het belang van de Gemeenschap om de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief geheel of gedeeltelijk te schorsen voor een aantal nieuwe producten die niet zijn vermeld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1255/96 van de Raad houdende tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde industrie-, landbouw- en visserijproducten.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



PB L 158 van 29.6.1996, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 595/2008 (PB L 164 van 25.06.2008, blz.

1).

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie



Het voorstel is in overeenstemming met het beleid op het gebied van landbouw, handel, ondernemingen, ontwikkeling en buitenlandse betrekkingen. Dit voorstel gaat niet ten koste van landen die een preferentiële handelsovereenkomst met de EU hebben (bv. SAP, ACS-regeling, kandidaat-lidstaten en mogelijke kandidaat-lidstaten in de Westelijke Balkan).

1.

Raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbenden



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten



De Groep Economische Tariefvraagstukken, waarin vertegenwoordigers van de industrie van elke lidstaat zitting hebben, werd geraadpleegd.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden



Alle in de lijst vermelde schorsingen stemmen overeen met het akkoord of compromis dat bij de besprekingen in de groep werd bereikt.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Betrokken wetenschaps- of kennisgebieden

Deskundigen die de lidstaten vertegenwoordigen in de Groep Economische Tariefvraagstukken.

Gebruikte methode



Openbare raadpleging.

Belangrijkste geraadpleegde organisaties en deskundigen



Deskundigen die door elk van de lidstaten zijn aangewezen.

Samenvatting van de ontvangen en gebruikte adviezen



Er is niet gewezen op mogelijk ernstige risico’s met onomkeerbare gevolgen.

Wijze waarop het deskundigenadvies beschikbaar is gemaakt voor het publiek



Publicatie van het voorstel.

Effectbeoordeling



Dit voorstel geeft de EU-bedrijven een vrijstelling van douanerechten voor een bedrag van 612,3 miljoen euro per jaar en versterkt hun concurrentiepositie ten opzichte van bedrijven in derde landen waarvan de producten in de EU worden ingevoerd. Het is in overeenstemming met de beginselen die zijn uiteengezet in de mededeling van de Commissie inzake autonome schorsingen van rechten en contingenten. De voorgestelde wijziging draagt bij aan het behoud van bestaande en aan de schepping van nieuwe banen in de Europese Unie. Het voorstel is opgenomen in het werk- en wetgevingsprogramma van de Commissie voor 2009.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)