Toelichting bij COM(2008)653 - Sluiting van de Overeenkomst met Australië inzake de handel in wijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De nieuwe wijnovereenkomst tussen de EG en Australië zal, zodra deze is goedgekeurd, de overeenkomst van 1994 vervangen.

Zodra de overeenkomst van 1994 in werking is getreden, zijn op basis van een eis in de overeenkomst over de geleidelijke afschaffing door Australië van bepaalde EG-benamingen voor wijn verdere bilaterale besprekingen gevoerd. Op grond van de conclusies van de Raad over bilaterale wijnovereenkomsten van oktober 2000 zijn deze besprekingen vervangen door onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst.

De onderhandelingen zijn inmiddels afgerond en op 5 juni 2007 hebben beide partijen een nieuwe ontwerpovereenkomst tussen de EG en Australië geparafeerd.

Deze ontwerpovereenkomst is op 20 november 2007 door de Commissie goedgekeurd en op 22 februari 2008 voor het eerst bij de Raad (Comité 133) ingediend; sedertdien zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

- kleine technische aanpassingen in de tekst van en in bijlage I bij de ontwerpovereenkomst;

- opneming van nieuwe geografische aanduidingen in bijlage II bij de overeenkomst. Deze nieuwe geografische aanduidingen zijn door de EG en Australië ingevoegd in de periode tussen het afronden van de onderhandelingen en de parafering van de ontwerpovereenkomst op 5 juni 2007. De door de EG voorgestelde geografische aanduidingen betreffen hoofdzakelijk de door Bulgarije en Roemenië ingediende voorstellen.

- bijwerking van de briefwisseling over de relatie tussen bepaalde geografische aanduidingen en geregistreerde handelsmerken door toevoeging van enkele in Australië geregistreerde handelsmerken op basis van een tweede beoordelingsronde waarbij de in één partij geregistreerde handelsmerken zijn getoetst aan de nieuwe geografische aanduidingen die door de andere partij zijn ingevoegd in de periode tussen het afronden van de onderhandelingen en de parafering van de ontwerpovereenkomst. De in de briefwisseling opgenomen handelsmerken mogen verder worden gebruikt, voor zover de consument niet wordt misleid over de werkelijke oorsprong van de betrokken wijn. Voorts wordt in de briefwisseling vermeld dat een communautaire geografische aanduiding in Australië nader moet worden getoetst aan overeenkomstige, in Australië geregistreerde handelsmerken. Zodra deze toetsing is afgerond, en op voorwaarde dat de eventueel daaruit voortvloeiende problemen zijn opgelost, doen de overeenkomstsluitende partijen al het mogelijke om de in bijlage II opgenomen lijst van geografische aanduidingen bij te werken, via de procedure van het Gemengd Comité EG/Australië.

Deze wijzigingen zijn verwerkt in de bijgevoegde herziene versie van de nieuwe ontwerpovereenkomst EG/Australië inzake de handel in wijn.

Op basis van een verificatie door vertalers van de Raad en van Australië zijn taalkundige aanpassingen aangebracht in de verschillende taalversies van de ontwerpovereenkomst.