Toelichting bij COM(2008)527 - Ondertekening van het Protocol inzake het geïntegreerde beheer van het kustgebied van de Middellandse Zee (Verdrag voor de bescherming van het mariene milieu en het kustgebied van de Middellandse Zee)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Het Verdrag inzake de bescherming van het mariene milieu en de kustgebieden van de Middellandse Zee, ook bekend als 'het Verdrag van Barcelona', werd in 1976 te Barcelona ondertekend en op 10 juni 1995 gewijzigd. Het Verdrag is op 9 juli 2004 in werking getreden. De Europese Gemeenschap is partij bij het verdrag alsmede alle EU-lidstaten die aan de Middellandse Zee grenzen. Volgens artikel 4, lid 3, van het gewijzigde verdrag moeten de partijen streven naar een geïntegreerd beheer van kustgebieden, rekening houdend met de bescherming van gebieden van ecologisch en landschappelijk belang en het rationele gebruik van de natuurlijke hulpbronnen.

2. In de EU is het voornaamste instrument ter bevordering van een geïntegreerd beheer van kustgebieden de Aanbeveling van het Europees Parlement en de Raad betreffende de uitvoering van een geïntegreerd beheer van kustgebieden in Europa (2002/413/EG, PB L 148 van 6.6.2002). In Hoofdstuk V van de aanbeveling wordt gewezen op het belang van samenwerking in regionale zeeën om tot een betere coördinatie te komen om grensoverschrijdende kustproblemen aan te pakken. De Gemeenschap zet zich in voor een grootschalig geïntegreerd beheer door middel van horizontale instrumenten, ook op het gebied van de milieubescherming. Deze activiteiten dragen daarom ook bij tot een geïntegreerd beheer van kustgebieden. Het geïntegreerde beheer van kustgebieden maakt deel uit van het geïntegreerde maritieme beleid van de EU.

3. Op grond van een besluit van de Raad van 27 november 2006 heeft de Commissie namens de Gemeenschap, in overleg met de vertegenwoordigers van de lidstaten, deelgenomen aan de onderhandelingen in het kader van het verdrag voor de opstelling van een protocol inzake het geïntegreerde beheer van het kustgebied van de Middellandse Zee. De onderhandelingen werden op 20 januari 2008 afgesloten met de goedkeuring van de definitieve tekst op de conferentie van gevolmachtigden. De EU-lidstaten die partij zijn bij het Verdrag van Barcelona hebben het Protocol allen ondertekend, met uitzondering van Cyprus. Het Protocol staat tot 20 januari 2009 open voor ondertekening.

4. De kustgebieden van de Middellandse Zee blijven kampen met een zware druk op het milieu en een aantasting van de kustrijkdommen. Het Protocol biedt een kader voor een meer gecoördineerde en geïntegreerde aanpak waarbij overheidsinstanties en particuliere organisaties worden betrokken, waaronder maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Deze alomvattende aanpak is nodig om de problemen op een meer doeltreffende wijze aan te pakken en om tot een meer duurzame ontwikkeling van de kustgebieden van de Middellandse Zee te komen.

5. Het protocol bevat bepalingen op uiteenlopende gebieden die op verschillende bestuurslagen moeten worden uitgevoerd, rekening houdend met het subsidiariteitsbeginsel en het evenredigheidsbeginsel. Hoewel het passend is dat de Gemeenschap optreedt ter ondersteuning van een geïntegreerd beheer voor kustgebieden, onder andere gezien de grensoverschrijdende aard van de meeste milieuproblemen, zullen de lidstaten en de bevoegde instanties van de lidstaten bepaalde bij het Protocol vastgestelde maatregelen betreffende kustgebieden nader moeten uitwerken en uitvoeren, zoals de vaststelling van zones waarin niet mag worden gebouwd.

Gelet op het voorgaande verdient het aanbeveling dat de Gemeenschap het Protocol betreffende het geïntegreerde beheer van de kustgebieden van de Middellandse Zee ondertekent, onder voorbehoud van latere sluiting.