Toelichting bij COM(2007)482 - Sluiting van het Protocol tot wijziging van de Samenwerkingsovereenkomst met Thailand inzake de productie en de commercialisatie van, en het handelsverkeer in maniok

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In 1982 hebben de EEG en het Koninkrijk Thailand een bilaterale overeenkomst ondertekend over maniok, waarbij is voorzien in een invoercontingent van 21 miljoen ton maniokchips voor een periode van 4 jaar, en waarbij is gezorgd voor enige flexibiliteit ten aanzien van de jaarlijkse hoeveelheden op basis van administratieve samenwerking.

De invoer van maniok uit Thailand in de EG in het kader van de jaarlijkse contingenten is tegenwoordig onderworpen aan de afgifte van uitvoercertificaten en invoervergunningen. De regeling van de invoer van maniok via uitvoercertificaten en invoervergunningen is vastgesteld bij artikel 5 van de Samenwerkingsovereenkomst van 1982 tussen de EEG en het Koninkrijk Thailand inzake de productie en de commercialisatie van, en het handelsverkeer in maniok. De Samenwerkingsovereenkomst wordt elke vier jaar automatisch verlengd.

Op 10 april 2006 heeft de Commissie van de Raad het mandaat gekregen om met het Koninkrijk Thailand onderhandelingen te openen om de Samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en het Koninkrijk Thailand te wijzigen. Het doel van de wijziging is om artikel 5 van de Samenwerkingsovereenkomst te wijzigen en om het beheer van de regeling voor de invoer van maniok uit Thailand in de Gemeenschap te vervangen door het door TAXUD beheerde stelsel dat is gebaseerd op het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Het nieuwe stelsel zal het beheer sterk vereenvoudigen en de kosten van de invoerregeling drukken.

De onderhandelingen zijn succesvol afgesloten en de Raad moet nu de nodige wijzigingen van de Samenwerkingsovereenkomst goedkeuren.