Toelichting bij COM(2008)581 - Verlenging van de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking met de regering van de VS

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde Staten van Amerika is op 5 december 1997 in Washington ondertekend en is op 14 oktober 1998 van kracht geworden. Artikel 12, onder b), van de overeenkomst bepaalt: 'Deze overeenkomst wordt gesloten voor een eerste periode van vijf jaar. In het licht van een evaluatie door partijen in het laatste jaar van elke opeenvolgende periode kan de overeenkomst vervolgens met eventuele wijzigingen bij schriftelijke overeenkomst tussen partijen telkens met een nieuwe periode van vijf jaar worden verlengd'.

2. Bij Besluit 2004/756/EG van de Raad van 4 oktober 2004[1] is de overeenkomst met ingang van 14 oktober 2003 met een nieuwe periode van vijf jaar verlengd. De overeenkomst verstrijkt op 13 oktober 2008.

3. Het is in het belang van de Gemeenschap om deze overeenkomst te verlengen voor het verder vergemakkelijken van de samenwerking met de Verenigde Staten van Amerika op gemeenschappelijke prioritaire W&T-gebieden die tot sociaaleconomische voordelen voor beide partijen leidt.

4. Beide partijen hebben hun belangstelling om de overeenkomst te verlengen, bevestigd in de conclusies van de jongste vergadering van de krachtens de overeenkomst opgerichte Gemeenschappelijke Adviesgroep op 19-20 februari 2008 in Washington.

5. De materiƫle inhoud van de verlengde overeenkomst is identiek aan de materiƫle inhoud van de lopende overeenkomst, afgezien van wijzigingen van technische aard om de werkingssfeer van de overeenkomst te actualiseren overeenkomstig het Zevende Kaderprogramma voor communautair onderzoek (KP7) die vooral bestaan in het toevoegen van onderzoek inzake ruimtevaart en veiligheid aan de lijst van sectoren voor samenwerkingsactiviteiten.

6. Gezien bovenstaande overwegingen verzoekt de Commissie de Raad:

- namens de Gemeenschap, na raadpleging van het Europees Parlement, de verlenging met een nieuwe periode van vijf jaar van de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde Staten van Amerika goed te keuren;

- de voorzitter van de Raad te machtigen de persoon aan te wijzen die bevoegd is de overeenkomst te ondertekenen om uitdrukking te geven aan de instemming van de Gemeenschap om door de overeenkomst gebonden te zijn.