Toelichting bij COM(2008)728 - Sluiting van een overeenkomst ter hernieuwing van de Overeenkomst voor samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied tussen de EG en Rusland

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De Overeenkomst voor samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Russische Federatie is op 16 november 2000 te Brussel ondertekend. Artikel 12, onder b), van de overeenkomst bepaalt: 'Deze overeenkomst wordt gesloten voor een eerste periode eindigend op 31 december 2002 en kan met instemming van beide partijen telkens met vijf jaar worden verlengd.'

2. Bij zijn Besluit 2003/798/EG van 5 juni 2003 heeft de Raad een overeenkomst gesloten tot hernieuwing van de overeenkomst voor een verdere periode van vijf jaar.

Tijdens de vergadering van het W&T-gezamenlijke comité EG-Rusland van 28 juni 2007 hebben beide partijen te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in hernieuwing van de overeenkomst. Verder zijn tijdens de Vergadering van de Permanente Partnerschapsraad EU-Rusland van 26 mei 2008 beide partijen overeengekomen de nodige stappen te ondernemen met het oog op het hernieuwen van deze overeenkomst.

3. Hernieuwing van de overeenkomst voor nog vijf jaar zou in het belang zijn van beide partijen teneinde continuïteit te behouden in de wetenschappelijke en technologische betrekkingen tussen Rusland en de Europese Gemeenschap.

4. Aangezien de inhoud van de hernieuwde overeenkomst identiek zal zijn aan de inhoud van de huidige overeenkomst, die op 20 februari 2009 verstrijkt, zou het volgen van de normale procedures voor onderhandeling over deze hernieuwing (artikel 300, lid 1, van het EG-Verdrag) geen zin hebben. Gezien de voor beide Partijen uit een snelle hernieuwing resulterende voordelen wordt een eenfasige procedure gesuggereerd (één procedure en één besluit betreffende ondertekening en sluiting). Naar deze hernieuwde overeenkomst zal worden verwezen in de nieuwe overeenkomst tussen de EU en Rusland waarvoor op 27 juni 2008 tijdens de EU-Rusland-top in Khanty-Mansiysk onderhandelingen werden opgestart.

5. Beide partijen bij de overeenkomst verlangen de continuïteit te verzekeren in de lopende samenwerking (met name in verband met die activiteiten die met derde landen alleen op basis van een samenwerkingsovereenkomst kunnen worden ondernomen).

6. Gezien bovenstaande overwegingen verzoekt de Commissie de Raad:

– namens de Gemeenschap, na raadpleging van het Europees Parlement, de sluiting goed te keuren van een Overeenkomst ter hernieuwing van de Overeenkomst voor samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Russische Federatie;

– de voorzitter van de Raad te machtigen de persoon aan te wijzen die bevoegd is de overeenkomst te ondertekenen om uitdrukking te geven aan de instemming van de Gemeenschap om aan de overeenkomst gebonden te zijn.

– 2008/0209 (CNS)