Toelichting bij COM(2009)38-1 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1698/2005 inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 11 en 12 december 2008 heeft de Europese Raad overeenstemming bereikt over een Europees economisch herstelplan dat erop gericht is voorrang te geven aan maatregelen om de Europese economieën de nodige zuurstof te geven om sneller te reageren op de huidige uitdagingen; daarvoor wordt ongeveer 200 miljard euro uitgetrokken, d.i. ongeveer 1,5% van het BIP van de Europese Unie. 1,5 miljard euro daarvan wordt via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling ter beschikking gesteld van alle lidstaten voor de ontwikkeling van breedbandinternet in plattelandsgebieden en als extra steun om in te spelen op de nieuwe uitdagingen die zijn vastgesteld in het kader van de evaluatie van de tussentijdse hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van 2003. Deze zogenaamde 'gezondheidscontrole' is in november 2008 afgerond. In concreto gaat een derde van dat bedrag (0,5 miljard euro) naar maatregelen voor het aanpakken van de nieuwe uitdagingen en twee derde (1 miljard euro) naar de ontwikkeling van breedbandinternetinfrastructuur in plattelandsgebieden. De motivering voor deze toewijzing van extra middelen voor deze twee prioritaire gebieden van het plattelandsontwikkelingsbeleid van de EU is de volgende:

Plattelandsgebieden kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor een economische terugval. In moeilijke tijden is het gevaar voor uitsluiting groter en zodra de economie weer aantrekt, kunnen de voordelen daarvan langer uitblijven.

Een van de belangrijkste hulpmiddelen in de moderne economie is breedbandinternet. In het Europa van vandaag is breedbandinternet de poort naar het vinden van een nieuwe baan, het aanleren van nieuwe vaardigheden, het ontdekken van nieuwe afzetmarkten en het terugdringen van de kosten. Het is een onmisbaar instrument geworden zowel voor scholen, bibliotheken en overheidsdiensten als voor bedrijven. Ons moderne economische bestel kan niet meer zonder. Maar er zijn nog altijd blinde vlekken, bijv. gemeenschappen die nog niet door de markt zijn bediend wegens de geringe bevolkingsdichtheid en de hoge kosten. Daarom is in het Europees economisch herstelplan onder meer als doelstelling opgenomen de breedbandnetwerken zodanig te ontwikkelen dat tegen 2010 iedereen gebruik kan maken van snelle internetverbindingen. In het plan wordt er ook op gewezen dat vele bestaande netwerken performanter moeten worden en dat tegelijk concurrerende investeringen in glasvezelnetwerken moeten worden gestimuleerd en spectrum moet worden vrijgemaakt voor draadloze breedbandverbindingen.

Om de steunverlening voor breedbandinfrastructuur te stimuleren, krijgen de lidstaten de mogelijkheid zelf de specifieke steunintensiteit voor overheidsinvesteringen in infrastructuurvoorzieningen op het platteland te bepalen, tot maximaal 100%. Dit vormt een degelijke basis voor het efficiënt aanwenden van de voor breedband beschikbare middelen uit het herstelplan. Voor andere dan overheidsinvesteringen in infrastructuurmaatregelen zijn de in het kader van de algemene voorschriften voor staatssteun geldende percentages van toepassing.

Bovendien moeten de lidstaten erop toezien dat de extra middelen uit het herstelplan reeds vanaf 2009 zo snel mogelijk worden aangewend om de economische crisis tijdig aan te pakken.

Plattelandsontwikkeling is voor de EU reeds een middel om de groei van plattelandseconomieën te stimuleren en de situatie op het platteland zo gezond mogelijk te maken. In het kader van de gezondheidscontrole van het GLB zijn heel wat nieuwe uitdagingen geïdentificeerd die bijzonder relevant zijn voor de Europese landbouw. Door zo snel mogelijk op deze uitdagingen in te gaan, krijgen de betrokken landbouwgemeenschappen de mogelijkheid om de problemen daadwerkelijk aan te pakken en zich optimaal voor te bereiden op een verbetering van de economische situatie. Een en ander is volledig in lijn met de nadruk die in het herstelplan wordt gelegd op de versnelde tenuitvoerlegging van de structuurmaatregelen van de EU ten einde reeds in een vroeg stadium van deze moeilijke periode de investeringsstroom volledig op gang te brengen.