Toelichting bij COM(2007)576 - Sluiting van een Overeenkomst tot hernieuwing van de Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking met de regering van India

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De Overeenkomst voor samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Republiek India is op 23 november 2001 in New Delhi ondertekend en op 14 oktober 2002 van kracht geworden. Artikel 11, onder b), van de overeenkomst bepaalt: 'Deze overeenkomst wordt gesloten voor een eerste periode van vijf jaar en kan in onderlinge overeenstemming worden verlengd na een evaluatie in het laatste jaar van elke opeenvolgende periode van vijf jaar'.

2. Tijdens de vergadering van het W&T-Stuurcomité EG-India van 15 en 16 november 2006 hebben beide partijen te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in hernieuwing van de overeenkomst. Voor de Gemeenschap ligt dit voornemen tot hernieuwing in het verlengde van de positieve effectbeoordeling van de overeenkomst die in oktober 2006 door een onafhankelijke deskundige werd uitgevoerd, waarin een van de kernaanbevelingen was de overeenkomst te hernieuwen.

3. Snelle hernieuwing voor nog vijf jaar zou in het belang zijn van beide partijen teneinde continuïteit te behouden in de wetenschappelijke en technologische betrekkingen tussen India en de Europese Gemeenschap. Dit is bevestigd in de conclusies van de laatste EU-India-top in oktober 2006 in Helsinki.

4. Aangezien de materiële inhoud van de hernieuwde overeenkomst identiek zal zijn aan de materiële inhoud van de huidige overeenkomst, die op 14 oktober 2007 verstrijkt, zou het volgen van de normale procedures voor onderhandeling over deze hernieuwing (artikel 300, lid 1, van het EG-Verdrag) geen zin hebben. Gezien de voor beide Partijen uit een snelle hernieuwing resulterende voordelen wordt een eenfasige procedure gesuggereerd (één procedure en één besluit betreffende ondertekening en sluiting).

5. Gezien bovenstaande overwegingen verzoekt de Commissie de Raad:

- namens de Gemeenschap, na raadpleging van het Europees Parlement, de sluiting goed te keuren van een overeenkomst tot hernieuwing van de Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Republiek India;

- de voorzitter van de Raad te machtigen de persoon aan te wijzen die bevoegd is de overeenkomst te ondertekenen om uitdrukking te geven aan de instemming van de Gemeenschap om door de overeenkomst gebonden te zijn.

- 2007/0207 (CNS)