Toelichting bij COM(2009)173 - Wijziging van Verordening 1386/2007 tot vaststelling van instandhoudings- en handhavingsmaatregelen in het gereglementeerde gebied van de visserijorganisatie voor het noordwestelijke deel van de Atlantische Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Met Verordening (EG) nr. 1386/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 wordt beoogd de instandhoudings- en handhavingsmaatregelen van de visserijorganisatie voor het noordwestelijke deel van de Atlantische Oceaan (NAFO) in Gemeenschapsrecht om te zetten.

De instandhoudings- en handhavingsmaatregelen van de NAFO worden op elke jaarlijkse vergadering van de NAFO opnieuw bezien.

De NAFO heeft tijdens haar jaarlijkse vergadering van 22 tot 26 september 2008 in Vigo (Spanje) en tijdens een buitengewone vergadering in mei 2008 een aantal wijzigingen van deze instandhoudings- en handhavingsmaatregelen goedgekeurd. Met name de volgende wijzigingen werden goedgekeurd:

- uitvoerige maatregelen voor bodemvisserijactiviteiten ingevolge de goedkeuring van Resolutie 61/105 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties;

- diverse voorwaarden voor de garnalenvisserij in het gereglementeerde gebied;

- invoering van een extra gesloten gebied ter bescherming van kwetsbare onderzeese bergen;

- invoering van extra havenstaatmaatregelen om de Europese havens effectief gesloten te houden voor de aanvoer of overlading van visserijproducten die door de vlaggenstaat niet wettelijk zijn bevonden.

Deze wijzigingen zijn goedgekeurd met de steun van de Gemeenschap na overleg met de lidstaten, de betrokken sector en niet-gouvernementele organisaties.

Deze wijzigingen zijn bindend en moeten daarom in Gemeenschapsrecht worden omgezet, rekening houdend met Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beƫindigen (de 'IUU- verordening'), die vanaf 1 januari 2010 van toepassing wordt.

Met het onderhavige voorstel wordt beoogd de nodige wijzigingen in Verordening (EG) nr. 1386/2007 van de Raad aan te brengen.

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Europese Unie.

De rechtsgrond voor het voorstel is de herzieningsclausule van artikel 70 van Verordening (EG) nr. 1386/2007 van de Raad.

De Raad wordt verzocht dit voorstel zo spoedig mogelijk goed te keuren.