Toelichting bij COM(2009)350 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 43/2009, met betrekking tot de vangstmogelijkheden voor bepaalde visbestanden en de bij de visserij in acht te nemen voorschriften

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij Verordening (EG) nr. 43/2009 van de Raad zijn voor 2009 de vangstmogelijkheden vastgesteld voor sommige visbestanden en groepen visbestanden welke in de wateren van de Gemeenschap en, voor vaartuigen van de Gemeenschap, in andere wateren met vangstbeperkingen van toepassing zijn, alsmede de bij de visserij in acht te nemen voorschriften.

Aangezien bepaalde groepen vaartuigen bij Verordening (EG) nr. [..]/2009 zijn uitgesloten van de visserij-inspanningsregeling in het kader van Verordening (EG) nr. 1342/2008, dient de in bijlage IIA bij Verordening (EG) nr. 43/2009 aan de betrokken lidstaten toegewezen maximale toegestane visserijinspanning te worden aangepast.

Op 6 april 2009 heeft de Raad Verordening (EG) nr. 302/2009 betreffende een meerjarig herstelplan voor blauwvintonijn in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, tot wijziging van Verordening (EG) nr. 43/2009 en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1559/2007 aangenomen. Overeenkomstig artikel 9 van die verordening stelt de Raad vast hoeveel met de hengel vissende vaartuigen en sleepvaartuigen actief op blauwvintonijn mogen vissen in de Atlantische Oceaan, hoeveel vaartuigen in de Adriatische Zee actief op blauwvintonijn mogen vissen voor kweekdoeleinden, en hoeveel met de hengel, de beug en de handlijn vissende vaartuigen in het kader van de ambachtelijke kustvisserij in de Middellandse Zee actief op verse blauwvintonijn mogen vissen, en verdeelt deze maximumaantallen over de lidstaten. Voorts neemt de Raad een besluit over de verdeling van de communautaire quota voor blauwvintonijn over de lidstaten.

Teneinde meer wetenschappelijke gegevens te verzamelen over krielgarnaal, een soort van fundamenteel belang voor het mariene ecosysteem van Antarctica, is het dienstig om met het oog op een volledig toezicht door waarnemers op de krielgarnaalvisserij in het CCAMLR-verdragsgebied een aantal recente aanbevelingen van het wetenschappelijk comité van het Verdrag inzake de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren (CCAMLR), die zijn bekrachtigd tijdens de bijeenkomst van het wetenschappelijk comité in 2008, om te zetten in Gemeenschapsrecht.

Het tijdens een vergadering in Londen van 9 tot en met 11 februari 2009 door vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap, de Faeröer, Groenland, IJsland, Noorwegen en de Russische Federatie voorgelegde voorstel inzake het beheer van roodbaars in de Irminger Zee en aangrenzende wateren in het NEAFC-verdragsgebied in 2009, dat naderhand is goedgekeurd door de verdragsluitende partijen bij de Visserijcommissie voor het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan (NEAFC), dient in Gemeenschapsrecht te worden omgezet. Aangezien de betrokken overeenkomst van toepassing is in heel 2009, moet de tenuitvoerlegging ervan met terugwerkende kracht van toepassing zijn vanaf 1 januari 2009.

De conclusies van de vergadering van het Gemengd Comité EU/Groenland van 25 november 2008 in Kopenhagen met betrekking tot het EG-aandeel in het quotum voor roodbaars in de Groenlandse wateren van de ICES-zones V en XIV dienen in Gemeenschapsrecht te worden omgezet. Aangezien de met Groenland gesloten regeling gerelateerd is aan de NEAFC-overeenkomst inzake het beheer van roodbaars in de Irminger Zee, moeten de conclusies van de vergadering van het Gemengd Comité EU/Groenland eveneens met terugwerkende kracht ten uitvoer worden gelegd vanaf 1 januari 2009.

Het tijdens een vergadering in Londen van 24 tot en met 27 maart 2009 door de delegatiehoofden van de verdragsluitende partijen bij de Visserijcommissie voor het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan (NEAFC) (Denemarken voor de Faeröer en Groenland, de Europese Gemeenschap, IJsland, Noorwegen en de Russische Federatie) voorgelegde voorstel inzake de bescherming van kwetsbare mariene ecosystemen tegen significante nadelige effecten in het gereglementeerde NEAFC-gebied, dat naderhand is goedgekeurd door de verdragsluitende partijen bij de NEAFC, dient in Gemeenschapsrecht te worden omgezet

De TAC die is vastgesteld voor Groenlandse heilbot in beheersgebied EG-wateren van IIa en IV; EG-wateren en internationale wateren van VI, voor makreel in beheersgebied VI, VII, VIIIa, VIIIb, VIIId en VIIIe; EG-wateren van Vb; internationale wateren van IIa, XII en XIV, en voor horsmakrelen in beheersgebied VI, VII, VIIIa, VIIIb, VIIId en VIIIe; EG-wateren van Vb; internationale wateren van XII en XIV, moet zowel de EG-wateren als de internationale wateren van zone Vb omvatten om foutieve aangiften te voorkomen. De beheersgebieden voor deze TAC's moeten derhalve worden gewijzigd.

Met het onderhavige voorstel wordt beoogd de nodige wijzigingen aan te brengen aan Verordening (EG) nr. 43/2009.

De Raad wordt verzocht dit voorstel zo spoedig mogelijk goed te keuren om de vissers in staat te stellen hun activiteiten voor dit visseizoen te plannen.