Toelichting bij COM(2009)349 - Uitsluiting van bepaalde groepen vaartuigen uit de visserijinspanningsregeling die is vastgesteld in hoofdstuk III van Verordening (EG) nr. 1342/2008

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Krachtens artikel 11, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1342/2008 tot vaststelling van een langetermijnplan voor kabeljauwbestanden en de bevissing van deze bestanden, en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 423/2004 kan de Raad, op basis van een Commissievoorstel en de door de lidstaten aangebrachte gegevens alsmede het advies van het WTECV, bepaalde groepen vaartuigen uitsluiten van de toepassing van de visserijinspanningsregeling, op voorwaarde dat passende gegevens over de kabeljauwvangsten en -teruggooi van de betrokken vaartuigen beschikbaar zijn, dat het percentage kabeljauwvangsten niet meer bedraagt dan 1,5 % van de totale vangsten van de betrokken groep vaartuigen en dat de opneming van deze groep vaartuigen in de visserijinspanningsregeling een administratieve belasting zou teweegbrengen die niet in verhouding staat tot hun globaal effect op de kabeljauwbestanden. Tot dusverre hebben Frankrijk, Duitsland, Ierland, Zweden, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk verzoeken tot uitsluiting van bepaalde groepen vaartuigen ingediend. Volgens het advies van het WTECV blijkt uit de informatie van Zweden en uit de informatie van Spanje over het verzoek tot uitsluiting van de bodemtrawlvloot die in ICES-gebied VI a gericht op heek vist, duidelijk dat de kabeljauwvangsten en -terruggooi van deze groepen vaartuigen voldoen aan de voorwaarden van artikel 11, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1342/2008 en dat deze groepen vaartuigen bijgevolg van de inspanningsregeling mogen worden uitgesloten. Het WTECV beschouwde de informatie die met betrekking tot de overige verzoeken werd ingediend, als onvoldoende om de naleving van deze voorwaarden te kunnen vaststellen.

Het onderhavige voorstel heeft tot doel bepaalde groepen vaartuigen uit te sluiten van de regeling die is vastgesteld in hoofdstuk III van Verordening (EG) nr. 1342/2008.

De Raad wordt verzocht dit voorstel zo spoedig mogelijk goed te keuren om de vissers in staat te stellen hun activiteiten voor dit visseizoen te plannen.