Toelichting bij COM(2009)88 - Intrekking van richtlijn 83/515/EEG en van 11 achterhaalde beschikkingen en besluiten op het gebied van het gemeenschappelijk visserijbeleid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In het kader van het plan 'Vereenvoudiging en verbetering van de regelgeving' heeft de Commissie een initiatief genomen op het gebied van modernisering en vereenvoudiging van het acquis communautaire i. Een van de belangrijkste actiepunten betreft het identificeren van het momenteel geldende acquis aan de hand van de doorlichting van de teksten uit het Repertorium van de geldende Gemeenschapswetgeving. Wanneer uit de doorlichting blijkt dat de formeel geldende wetteksten niet meer actief zijn, besluit de Commissie, in het belang van de duidelijkheid en de rechtszekerheid, deze teksten in te trekken aan de hand van een formeel besluit van de Commissie, een voorstel voor een besluit van de Raad, of een formele erkenning dat de tekst achterhaald is, naar gelang van het geval. In de intrekking van achterhaalde besluiten op het gebied van het GVB is voorzien in het doorlopend vereenvoudigingsprogramma dat is goedgekeurd in het kader van de uitvoering van de strategie van de Commissie voor de vereenvoudiging van de regelgeving, document COM (2008) 712 – (bijlage bij het CLWP voor 2009).

Bij de vaststelling van het actieplan 2006-2008 voor de vereenvoudiging en verbetering van het gemeenschappelijk visserijbeleid i heeft de Commissie er zich met name toe verbonden het gemeenschapsrecht met betrekking tot dit beleid te onderzoeken.

Zoals uit de doorlichting is gebleken, zijn een aantal door de Raad vastgestelde besluiten achterhaald, hoewel zij formeel nog steeds van kracht zijn. Om deze besluiten uit het actieve acquis te verwijderen, is een formeel besluit van de Raad nodig dat dezelfde vorm moet hebben als het in te trekken besluit (namelijk besluit/beschikking, verordening en richtlijn). Aangezien evenwel slechts één richtlijn moet worden ingetrokken en de vorm daarvan grotendeels overeenkomt met die van een beschikking, wordt zij opgenomen in het voorstel tot intrekking van de besluiten/beschikkingen. In het tweede voorstel zijn de verordeningen van de Raad opgenomen die achterhaald zijn en dus ook moeten worden ingetrokken.

Na de goedkeuring van de besluiten van de Raad en van de Commissie tot vaststelling van de lijsten van achterhaalde wetteksten, blijven alleen nog de actieve besluiten opgenomen in het Repertorium van de geldende Gemeenschapswetgeving, zodat deze wetgeving duidelijker, begrijpelijk en up-to-date is.