Toelichting bij COM(2009)510 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 247/2006 houdende specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de Unie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 30 januari 2006 heeft de Raad Verordening (EG) nr. 247/2006 houdende specifieke maatregelen op landbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de Unie vastgesteld.

Gezien de ontwikkeling van de communautaire wetgeving en de praktische tenuitvoerlegging van deze verordening dient een aantal bepalingen ervan te worden gewijzigd.

Na de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor suiker, die bij Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad is opgenomen in de integrale GMO-verordening, dient artikel 5 te worden geactualiseerd zodat deze nieuwe bepalingen erin worden weergegeven en de Azoren ruwe rietsuiker kunnen opnemen in hun geraamde voorzieningsbalans. In de afgelopen verkoopseizoenen was de productie van suikerbieten op de Azoren niet toereikend om de aan de suikersector toegewezen quota te bereiken en waren op de markt geen significante hoeveelheden ruwe beetwortelsuiker beschikbaar. Deze wijziging zal de situatie op de Azoren verbeteren doordat (binnen de grenzen van de geraamde voorzieningsbalans) ruwe rietsuiker zal kunnen worden ingevoerd.

In de context van de huidige economische crisis dient de voor de Canarische Eilanden vastgestelde afwijking voor de voorziening in het kader van de specifieke voorzieningsregeling voor melkbereidingen van GN-code 1901 90 99 te worden verlengd. Dit product is namelijk een basiselement van de traditionele plaatselijke voeding en de levensvatbaarheid van een plaatselijke verwerkende industrie hangt af van de beschikbaarheid van dit product tegen concurrerende prijzen.

Overeenkomstig artikel 12, onder f), van Verordening (EG) nr. 247/2006 moeten de door de lidstaten aan de Commissie ter goedkeuring voor te leggen communautaire steunprogramma's voor de ultraperifere gebieden onder meer bepalingen inzake controle en administratieve sancties bevatten. In het licht van de door de Commissie opgedane ervaring dienen met het oog op een doeltreffende en adequate uitvoering van de communautaire steunprogramma's, de verwijzingen in artikel 12, onder f), van die verordening naar controles en administratieve sancties te worden geschrapt. De Commissie moet evenwel nog steeds in kennis worden gesteld van dergelijke nationale maatregelen overeenkomstig artikel 27 van vorengenoemde verordening.

Na de wijnhervorming van 2008 en de recente opneming van de GMO voor wijn in de integrale GMO, dient artikel 18 te worden geactualiseerd zodat de nieuwe bepalingen van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, zoals gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 491/2009, erin worden weergegeven.

Tot slot rechtvaardigen de specifieke omstandigheden in het Franse overzeese departement RĂ©union, waar de melkproductie aanzienlijk wordt bemoeilijkt door de topografie en de kleinschaligheid, terwijl de voorziening met verse melk vanwege het insulaire karakter en de afstand tot andere producerende gebieden niet mogelijk is, een verlenging van de om dezelfde redenen reeds aan Madeira toegestane afwijking om uit melkpoeder gereconstitueerde UHT-melk voor menselijke consumptie te produceren [artikel 19, lid 4, eerste alinea]. Voorts dient, gelet op het lage productieniveau voor verse melk in deze ultraperifere gebieden, de moeilijkheden om dit te verhogen en het feit dat de plaatselijk geproduceerde melk reeds voldoende afzet vindt in de plaatselijke zuivelindustrie, die evenzeer moet worden gesteund, de aan de Commissie opgelegde verplichting om uitvoeringsbepalingen vast te stellen voor de vaststelling van de hoeveelheid lokaal geproduceerde verse melk die in de bovenbedoelde gereconstitueerde UHT-melk moet worden verwerkt [artikel 19, lid 4, tweede alinea], te worden geschrapt.

Bijgevoegd vindt u een voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 247/2006 en de nodige documenten voor de inleiding van de betrokken procedure.

De verordening verandert niets aan de financieringsbronnen of aan de intensiteit van de communautaire steun.