Toelichting bij COM(2009)588 - Wijziging van Verordening 1085/2006 tot invoering van een instrument voor pretoetredingssteun (IPA) EN

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND

O p 16 juli 2009 heeft IJsland bij de Raad een aanvraag tot lidmaatschap van de Europese Unie ingediend. De Raad Algemene zaken heeft op zijn zitting van 27 juli 2009, onder verwijzing naar de nieuwe consensus over de uitbreiding die in de conclusies van de Europese Raad van 14 en 15 december 2006 is opgenomen, en met name naar het beginsel dat iedere kandidaat-lidstaat op zijn eigen merites wordt beoordeeld, besloten de procedure van artikel 49 van het Verdrag betreffende de Europese Unie toe te passen. Bijgevolg heeft de Raad de Commissie verzocht een advies over de aanvraag van IJsland aan de Raad uit te brengen. In afwachting van de indiening van het advies van de Commissie bij de Raad kan IJsland als potentiële kandidaat-lidstaat worden beschouwd.

Verordening (EG) nr. 1085/2006 van de Raad van 17 juli 2006 tot invoering van een instrument voor pretoetredingssteun (IPA)[1] moet dus worden gewijzigd om IJsland de mogelijkheid te bieden te profiteren van de bijstand die uit hoofde van het IPA aan de potentiële kandidaat-lidstaten wordt verstrekt. Een eerste wijziging wordt opgenomen in bijlage II en betreft de toevoeging van IJsland aan de lijst van potentiële kandidaat-lidstaten. Een tweede wijziging wordt opgenomen in artikel 4. Daarin wordt bepaald dat steun uit hoofde van de verordening wordt verleend overeenkomstig het in de Europese en de toetredingspartnerschappen vastgestelde algemene beleidskader voor het pretoetredingsproces, waarbij naar behoren rekening wordt gehouden met de verslagen en het strategiedocument die een onderdeel vormen van het jaarlijkse uitbreidingspakket van de Commissie. Aangezien de Europese partnerschappen en de toetredingspartnerschappen specifiek zijn opgezet om de westelijke Balkan en Turkije te begeleiden bij hun integratie in de EU en hun harmonisatie met het acquis , en IJsland deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte, moet aan artikel 4 een alinea worden toegevoegd die bepaalt dat de steun aan IJsland uitsluitend wordt verleend op basis van de verslagen en het strategiedocument die een onderdeel van het jaarlijkse uitbreidingspakket van de Commissie vormen. Door deze wijziging wordt de toepassing van de Europese en de toetredingspartnerschappen op IJsland uitgesloten.

Bestaande besluiten op het gebied van het voorstel

Verordening (EG) nr. 718/2007 van de Commissie van 12 juni 2007 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1085/2006 van de Raad tot invoering van een instrument voor pretoetredingssteun (IPA)[2].

Samenhang met de andere beleidslijnen en doelstellingen van de Unie

Niet van toepassing.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen


EN BIJEENBRENGEN EN BENUTTEN VAN DESKUNDIGHEID

Het was niet nodig belanghebbenden te raadplegen of gebruik te maken van externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Niet van toepassing.

2.

Juridische aspecten van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



Bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1085/2006 van de Raad van 17 juli 2006 tot invoering van een instrument voor pretoetredingssteun (IPA) moet worden gewijzigd door toevoeging van IJsland aan de lijst van potentiële kandidaat-lidstaten.

Rechtsgrondslag



Artikel 181 A van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap in samenhang met artikel 49 van het Verdrag betreffende de Europese Unie

Subsidiariteitsbeginsel



Niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel



Niet van toepassing.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: wijziging van de verordening van de Raad.

Andere middelen zijn niet geschikt, omdat een verordening door middel van een verordening moet worden gewijzigd.

3.

Gevolgen voor de begroting



Geen

4.

Gevolgen voor de begroting



5.

Aanvullende informatie



Vereenvoudiging



Niet van toepassing.