Toelichting bij COM(2009)650 - Intrekking van Besluit 2009/473/EG inzake de sluiting van een overeenkomst betreffende de voorlopige toepassing van de visserijovereenkomst met Guinee

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 20 december 2008 hebben de EG en Guinee een nieuwe partnerschapsovereenkomst in de visserijsector en een protocol voor de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2012 geparafeerd. Het protocol wordt sinds 1 januari 2009 voorlopig toegepast, zoals door de partijen is overeengekomen bij briefwisseling die bij het Besluit van 28 mei 2009 van de Raad[1] is goedgekeurd in afwachting dat het voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de sluiting van een partnerschapsovereenkomst in de visserijsector tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee wordt vastgesteld[2].

Na de tragische gebeurtenissen van 28 september 2009, toen de regeringstroepen het vuur op de protesterende massa openden met meer dan 150 doden als gevolg, heeft de Commissie evenwel op 20 oktober 2009 besloten de nodige procedures in te leiden om haar voorstel voor een verordening van de Raad betreffende de sluiting van de genoemde overeenkomst in te trekken en heeft zij het Europees Parlement en de Raad daarvan in kennis gesteld.

Het voorstel betreffende de sluiting van een partnerschapsovereenkomst in de visserijsector tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee is op 11 november 2009 bij een besluit van de Commissie ingetrokken[3]. Overeenkomstig het internationale recht moet de Raad bijgevolg, namens de Europese Gemeenschap, de Republiek Guinee in kennis stellen van zijn voornemen om de genoemde overeenkomst niet te sluiten.

Overeenkomstig artikel 25 van het Verdrag van Wenen inzake het verdragenrecht wordt de voorlopige toepassing van een verdrag beëindigd als één partij de andere partij waarmee het verdrag voorlopig wordt toegepast, in kennis stelt van haar voornemen om geen partij bij het verdrag te worden.

Op grond hiervan stelt de Commissie voor dat de Raad zijn Besluit nr. 2009/473/EG inzake de sluiting van een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling betreffende de voorlopige toepassing van de partnerschapsovereenkomst in de visserijsector tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Guinee intrekt.