Toelichting bij COM(2008)834 - Ontwerpwijziging van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie over de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De recente ontwikkelingen van de voedsel- en grondstoffenprijzen zijn reden tot bezorgdheid, voornamelijk wat betreft hun impact voor de ontwikkelingslanden. De Commissie heeft in dat verband voorgesteld een nieuwe snelle responsfaciliteit voor maatregelen tegen de scherpe stijging van de voedselprijzen in te stellen (COM(2008)0450 – 2008/0149(COD).

Na onderzoek van de ruimte om uitgaven binnen rubriek 4 te herschikken en van de aanspreekbaarheid van alle andere beschikbare instrumenten (het stabiliteitsinstrument en het flexibiliteitsinstrument), is de reserve voor noodhulp aangewezen als een geschikt instrument voor de financiering van de faciliteit.

Aangezien het voor 2008 resterende bedrag van de reserve voor noodhulp ontoereikend is om de behoeften van de voedselfaciliteit te dekken, is een versterking van die reserve noodzakelijk om aan de financiering van de voedselfaciliteit te kunnen bijdragen.

Het jaarlijks bedrag van de reserve voor noodhulp is voor de duur van het financieel kader vastgesteld op 221 miljoen euro in constante prijzen. De Raad en het Europees Parlement hebben ermee ingestemd dat dit bedrag eenmalig en uitzonderlijk voor 2008 zal worden verhoogd tot 479,218 miljoen euro (in lopende prijzen).

Punt 25 van het Interinstitutioneel Akkoord, waarin het jaarlijks bedrag van de reserve voor noodhulp wordt vastgesteld, wordt dienovereenkomstig aangepast.

Ontwerpwijziging van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie

over de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer

Het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Commissie van de Europese Gemeenschappen,

Overwegende hetgeen volgt:

De recente ontwikkelingen van de voedsel- en grondstoffenprijzen zijn reden tot bezorgdheid, voornamelijk wat betreft hun impact voor de ontwikkelingslanden. De Commissie heeft in dat verband voorgesteld een nieuwe snelle responsfaciliteit voor maatregelen tegen de scherpe stijging van de voedselprijzen i in te stellen en beide takken van de begrotingsautoriteit hebben er op het overleg van 21 november 2008 meer ingestemd dat een deel van de financiering van die faciliteit uit de reserve voor noodhulp komt.

Aangezien het voor 2008 resterende bedrag van de reserve voor noodhulp ontoereikend is om de behoeften van de voedselfaciliteit te dekken, is een versterking van die reserve noodzakelijk om aan de financiering van de voedselfaciliteit te kunnen bijdragen.

Om aan de buitengewone situatie het hoofd te bieden, dient de reserve voor noodhulp eenmalig en uitzonderlijk voor 2008 te worden verhoogd tot 479,218 miljoen euro (in lopende prijzen).

Punt 25 van het Interinstitutioneel Akkoord over de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer dient dienovereenkomstig te worden gewijzigd,

zijn het volgende overeengekomen:

Aan punt 25, eerste alinea, wordt de volgende zin toegevoegd:

"Dit bedrag wordt voor 2008 uitzonderlijk verhoogd tot 479,218 miljoen euro, in lopende prijzen."

Gedaan te Brussel,

Voor het Europees Parlement Voor de Raad Voor de Commissie

De voorzitter De voorzitter De voorzitter
– 2008/0149(COD)