Toelichting bij COM(2009)539 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1234/2007 houdende een gemeenschappelijke landbouwmarktordening en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten ("Integrale-GMO-verordening")

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij de artikelen 65 tot en met 84 van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (Integrale GMO) zijn de bepalingen vastgesteld voor het beheer van het quotasysteem in de zuivelsector.

Daarin is met name bepaald dat de lidstaten een nationale reserve kunnen vormen binnen hun nationale quota met het oog op de toewijzing van aanvullende individuele quota aan bepaalde, door de betrokken lidstaat te bepalen, prioritaire groepen van melkproducenten. De overschotheffing is enkel verschuldigd voor melk die wordt vermarkt boven het nationale quotum, inclusief de nationale reserve. Wanneer een overschotheffing moet worden betaald, wordt die omgeslagen over de producenten die hun individuele quotum hebben overschreden.

In het kader van het quotasysteem kunnen de lidstaten het herstructureringsproces in de sector stimuleren via een regeling voor het opkopen van quota (artikel 75, lid 1, onder a), van de integrale GMO) waarbij de opgekochte quota vervolgens aan de nationale reserve worden toegevoegd. Om de lidstaten te helpen bij de financiering van dat herstructureringsproces wordt voorgesteld om, bij het bepalen van de mate waarin het nationale quotum wordt overschreden, tijdelijk geen rekening te houden met de op grond van bovengenoemd artikel opgekochte quota.

De overschotheffing is bijgevolg slechts verschuldigd voor de melk die wordt vermarkt boven het nationale quotum, verminderd met de opgekochte hoeveelheden. De daarbij gegenereerde aanvullende heffing wordt door de lidstaten aangewend voor de financiering van de herstructurering van de sector.

Tijdens de bespreking in de Raadsvergadering van 7 september 2009 over de Mededeling van de Commissie aan de Raad over de situatie op de zuivelmarkt in 2009 (COM(2009) 385) hebben de lidstaten de Commissie opgedragen bestaande marktinstrumenten aan te passen of nieuwe instrumenten te creëren ten einde efficiënt, snel en flexibel te kunnen reageren op de steeds sterkere prijsschommelingen.

Derhalve wordt voorgesteld de werkingssfeer van artikel 186 van de integrale-GMO-verordening uit te breiden, zodat de Commissie voortaan ook met betrekking tot de zuivelsector maatregelen kan nemen indien de markt wordt verstoord doordat de prijzen op de markt van de Gemeenschap aanzienlijk stijgen of dalen.