Toelichting bij COM(2010)7 - Beschikbaarstelling van middelen uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006[1] biedt de mogelijkheid om door middel van een flexibiliteitsmechanisme middelen uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (hierna 'EFG' genoemd) beschikbaar te stellen zolang het jaarlijkse plafond van 500 miljoen EUR boven het maximum van de betrokken rubrieken van het financiële kader niet wordt overschreden. De subsidiabiliteitsregels voor bijdragen uit het fonds zijn vastgelegd in Verordening (EG) nr. 1927/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 tot oprichting van een Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering[2]. Deze verordening is laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 546/2009[3], ter verruiming van het toepassingsgebied van het EFG. De gewijzigde verordening is van toepassing op aanvragen die sinds 1 mei 2009 zijn ontvangen.

De diensten van de Commissie hebben de door Duitsland ingediende aanvraag grondig getoetst aan Verordening (EG) nr. 1927/2006, en met name aan de artikelen 1 tot en met 6.

Zaak EGF/2009/013 DE/Karmann

1. De aanvraag werd op 13 augustus 2009 door Duitsland bij de Commissie ingediend. Vervolgens verstrekte Duitsland aanvullende gegevens die betrekking hadden op de periode tot en met 23 oktober 2009. De aanvraag was gebaseerd op de specifieke interventiecriteria van artikel 2, onder a), van Verordening (EG) nr. 1927/2006, op grond waarvan ten minste 500 gedwongen ontslagen binnen een periode van vier maanden vereist zijn in een onderneming in een lidstaat, met inbegrip van de ontslagen bij leveranciers of afnemers. De aanvraag werd ingediend binnen de in artikel 5 van bovenvermelde verordening bedoelde termijn.

2. De aanvraag betreft 2 476 gedwongen ontslagen in twee afdelingen van de onderneming Karmann GmbH (Wilhelm Karman GmbH en Karmann-Rheine GmbH & Co.KG), waarvan er voor 1 793 een beroep op EFG-bijstand wordt gedaan.

3. De gedetailleerde elementen van de beoordeling zijn te vinden in de mededeling van de Commissie[4].

Op basis van de conclusies van de hierboven vermelde mededeling wordt voorgesteld om de door Duitsland ingediende aanvraag EGF/2009/013 DE/Karmann met betrekking tot de gedwongen ontslagen bij Karmann GmbH, een onderneming uit de automobielindustrie, goed te keuren, aangezien het bewijs van een rechtstreeks en aantoonbaar verband is geleverd dat deze gedwongen ontslagen het gevolg zijn van grote structurele veranderingen in de wereldhandelspatronen. Er is een gecoördineerd pakket van subsidiabele gepersonaliseerde diensten voorgesteld, waarvoor van het EFG een bijdrage van 6 199 341 EUR wordt gevraagd (zie volgende bladzijde).

Financiering



Voor het EFG is ieder jaar een budget van in totaal 500 miljoen EUR beschikbaar.

Een bedrag van 258 163 EUR werd reeds beschikbaar gemaakt voor een eerdere aanvraag in 2010, waardoor nog een bedrag van 499 741 837 EUR beschikbaar is. De door de Commissie voorgestelde toewijzing uit het fonds is gebaseerd op de gegevens die Duitsland heeft verstrekt.

Op basis van de aanvraag voor steun van het fonds die Duitsland heeft ingediend, en waaruit blijkt dat de automobielindustrie is getroffen, bedraagt de bijdrage van het EFG aan de te financieren gecoördineerde pakketten van gepersonaliseerde diensten 6 199 341 EUR, hetgeen overeenkomt met 65 % van de totale kosten.

Rekening houdend met het maximumbedrag dat overeenkomstig artikel 10 van Verordening (EG) nr. 1927/2006 als bijdrage uit het EFG mag worden uitgekeerd, alsook met de mogelijkheid tot herschikking van kredieten, stelt de Commissie voor het voornoemde totaalbedrag uit het EFG beschikbaar te stellen, middels toewijzing in het kader van rubriek 1a van het financieel kader.

Na deze steunverlening blijft meer dan 25 % van het voor het EFG bestemde jaarlijkse maximumbedrag beschikbaar voor toewijzingen gedurende de laatste vier maanden van het jaar 2009, zoals voorgeschreven door artikel 12, lid 6, van Verordening (EG) nr. 1927/2006.

Door de indiening van dit voorstel om middelen uit het fonds beschikbaar te stellen, leidt de Commissie de vereenvoudigde trialoogprocedure in, overeenkomstig punt 28 van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006, teneinde te garanderen dat beide takken van de begrotingsautoriteit tot overeenstemming komen over de gebruikmaking van het fonds en over het vereiste bedrag. De Commissie stelt voor dat de eerste van de twee takken van de begrotingsautoriteit die op het passende politieke niveau overeenstemming bereikt over het ontwerpvoorstel om middelen beschikbaar te stellen, de andere tak en de Commissie van zijn voornemen in kennis stelt.

Indien een van de twee takken van de begrotingsautoriteit geen overeenstemming bereikt, zal een formele trialoogbijeenkomst worden gehouden.

De Commissie zal apart een overschrijvingsverzoek indienen teneinde specifieke vastleggings- en betalingskredieten in de begroting voor 2010 op te nemen, zoals voorgeschreven in punt 28 van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006.