Toelichting bij COM(2010)381 - Wijziging van Richtlijn 2008/9/EG tot vaststelling van nadere voorschriften voor de in Richtlijn 2006/112/EG vastgestelde teruggaaf van de btw aan belastingplichtigen die niet in de lidstaat van teruggaaf maar in een andere lidstaat gevestigd zijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



Krachtens Richtlijn 2008/9/EG (de teruggaafrichtlijn) kunnen belastingplichtigen teruggaaf vragen van de btw over kosten die zij in het kader van hun bedrijf of beroep hebben gemaakt in een andere lidstaat dan die waar zij gevestigd zijn (de lidstaat van teruggaaf), via een elektronische portaalsite die door hun eigen lidstaat (de lidstaat van vestiging) is opgezet. Dit elektronische systeem vervangt het vroegere, op papier gebaseerde systeem; het maakt het teruggaafproces voor bedrijven eenvoudiger en biedt hen meer rechtszekerheid doordat het voorziet in strikte termijnen en de betaling van interest in geval van te late terugbetaling door de lidstaat van teruggaaf. Teruggaafverzoeken moeten uiterlijk 30 september van het kalenderjaar volgend op het teruggaaftijdvak bij de lidstaat van vestiging worden ingediend.

Naar aanleiding van een aantal problemen die zich bij de praktische uitvoering van de procedure in verschillende lidstaten hebben voorgedaan, wordt nu voorgesteld de teruggaafrichtlijn te wijzigen teneinde belastingplichtigen meer tijd te geven om hun verzoeken voor teruggaaftijdvakken in 2009 in te dienen. De termijn voor de indiening van verzoeken voor teruggaaftijdvakken in 2009 (namelijk 30 september 2010) dient derhalve bij wijze van uitzondering tot 31 maart 2011 te worden verlengd. Dit doet geen afbreuk aan eventuele andere maatregelen die de Commissie kan nemen om de juiste toepassing van het EU-recht te garanderen.

Naar aanleiding van de hierboven genoemde problemen wordt ook voorgesteld te voorzien in de mogelijkheid om bepaalde uitvoeringsmaatregelen aan te nemen volgens de procedure van Verordening (EG) nr. 1798/2003 van de Raad betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belasting over de toegevoegde waarde. Op die manier zouden de lidstaten en de Commissie de noodzakelijke technische aspecten in verband met de uitvoering van de richtlijn kunnen vastleggen en ervoor zorgen dat het systeem beter functioneert.

Algemene context



Krachtens artikel 15 van de teruggaafrichtlijn moeten verzoeken uiterlijk 30 september van het kalenderjaar volgend op het teruggaaftijdvak bij de lidstaat van vestiging worden ingediend. Aangezien de richtlijn op 1 januari 2010 in werking is getreden, moeten verzoeken betreffende 2009 uiterlijk 30 september 2010 bij de lidstaat van vestiging worden ingediend.

De EU-systemen voor de uitwisseling van gegevens tussen de lidstaten waren op tijd klaar, maar er hebben zich problemen voorgedaan met de portaalsites van enkele afzonderlijke lidstaten. Sommige lidstaten hebben hun portaalsite zeer laat opengesteld (tot zelfs pas medio mei 2010) en er is sprake geweest van diverse technische problemen met de werking van en de toegang tot bepaalde sites.

Het feit dat de portaalsites te laat beschikbaar waren, vormt een ernstige beperking van het fundamentele recht op aftrek dat belastingplichtigen hebben; daarom stelt de Commissie voor om de termijn voor verzoeken betreffende 2009 te verlengen, zodat belastingplichtigen hun recht naar behoren kunnen uitoefenen.

De lidstaten hadden ook verschillende zienswijzen op de technische uitvoering van het systeem, hetgeen pas duidelijk is geworden nadat dit in gebruik was genomen. De gemeenschappelijke IT-componenten zijn gedefinieerd op EU-niveau, maar de technische vereisten voor de elektronische communicatie met de belastingplichtigen worden door iedere lidstaat afzonderlijk vastgesteld. Dit heeft ook een aantal vertragingen en problemen met de indiening en de verwerking van verzoeken in de hand gewerkt. Daarom dient te worden bepaald dat de Commissie de nodige uitvoeringsmaatregelen kan aannemen na advies van het Permanent Comité inzake administratieve samenwerking Deze maatregelen betreffen in het bijzonder het elektronische verzoek op de portaalsite, de bijlagen bij de verzoeken, de wijze waarop de lidstaat van vestiging de ontvangst en de doorzending van het verzoek bevestigt, en de wijze waarop de lidstaat van teruggaaf de aanvrager meedeelt dat hij zijn aanvraag heeft ontvangen, of om aanvullende gegevens verzoekt.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Richtlijn 2008/9/EG van de Raad van 12 februari 2008 tot vaststelling van nadere voorschriften voor de in Richtlijn 2006/112/EG vastgestelde teruggaaf van de belasting over de toegevoegde waarde aan belastingplichtigen die niet in de lidstaat van teruggaaf maar in een andere lidstaat gevestigd zijn.

Verordening (EG) nr. 1798/2003 van de Raad van 7 oktober 2003 betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belasting over de toegevoegde waarde en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 218/92.

Verordening (EG) nr. 1174/2009 van de Commissie van 30 november 2009 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van de artikelen 34 bis en 37 van Verordening (EG) nr. 1798/2003 van de Raad wat betreft de teruggaaf van btw krachtens Richtlijn 2008/9/EG van de Raad.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Er heeft een informele raadpleging van het bedrijfsleven plaatsgevonden (bijeenkomsten en conferenties met brancheorganisaties), waar feedback is verzameld. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven hebben met name grote bezorgdheid geuit over de termijn van 30 september 2010 voor verzoeken betreffende 2009. Gelet op het dringende karakter van de voorgestelde maatregel is een formele raadpleging niet mogelijk.

Effectbeoordeling



Aangezien deze maatregel de bestaande maatregel niet noemenswaardig wijzigt, is een effectbeoordeling niet nodig.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)



Het voorstel voorziet in een verlenging van de termijn voor de indiening van een teruggaafverzoek krachtens Richtlijn 2008/9/EG tot, bij wijze van uitzondering, 31 maart 2011 voor teruggaaftijdvakken in 2009, alsook in de mogelijkheid om sommige uitvoeringsmaatregelen aan te nemen volgens de procedure van Verordening (EG) nr. 1798/2003 van de Raad.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen negatieve gevolgen voor de begroting van de Unie.