Toelichting bij COM(2010)606 - Sluiten van de Overeenkomst inzake de bescherming en duurzame ontwikkeling van het Prespa-parkgebied

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De Europese Unie beschikt al jarenlang over wetgeving voor waterbescherming. Ontstaan in de jaren '70 van de vorige eeuw leidde zij tot de Kaderrichtlijn Water (KRW)[1] uit 2000, met als doelstelling de bescherming van alle wateren (rivieren, meren, grondwater en kustwateren) en coördinatie van de inspanningen voor gedeelde stroomgebieden, over administratieve en politieke grenzen heen. Volgens de KRW dienen lidstaten, indien stroomgebieden zich tot buiten het grondgebied van de Unie uitstrekken, te streven naar passende coördinatie met de betreffende niet-lidstaat, om in het gehele stroomgebied de doelstellingen van de KRW te bereiken.[2] Neemt de coördinatie de vorm aan van een internationale overeenkomst, dan is deelname van de Europese Unie vereist, voor zover aspecten van de overeenkomst onder de bevoegdheid van de Unie vallen.

2. In 2006 kreeg de Commissie toestemming van de Raad om, op grond van de artikelen 175 en 300, lid 1, van het EG-Verdrag en namens de Europese Gemeenschap, betreffende kwesties die binnen de bevoegdheid van de Gemeenschap vallen, deel te nemen aan onderhandelingen voor het sluiten van internationale stroomgebiedovereenkomsten, met betrekking tot stroomgebieden die onder andere gedeeld worden door Griekenland aan de ene kant, en Albanië, FYROM en/of Turkije aan de andere kant.[3]

3. Het Prespa-parkgebied is aangewezen als grensoverschrijdend beschermd gebied, volgens de verklaring van 2 februari 2000 van de Prespa-landen[4]; en is het eerste in zijn soort in Zuidoost-Europa. De Prespa-meren en hun omgeving vormen een uniek natuurgebied van grote ecologische waarde, die uitsluitend behouden kunnen worden met een totaalaanpak van het stroomgebied.

4. Verbeterde samenwerking via internationale overeenkomsten, die vergelijkbaar zijn met bestaande geslaagde overeenkomsten, zoals die voor de bescherming van de Donau[5] en de Rijn[6], spoort lidstaten aan om de EU-waterwetgeving volledig en doeltreffend uit te voeren. Verder draagt zij bij tot een gemeenschappelijk begrip en gedeelde prioriteiten met derde landen voor de toepassing van beschikbare financiële instrumenten.

5. Over de Overeenkomst inzake de bescherming en duurzame ontwikkeling van het Prespa-park is onderhandeld door de Europese Commissie, Griekenland, Albanië en FYROM; het resultaat is een verbetering van de bestaande samenwerking in het gebied, terwijl ze ook mogelijkheden biedt om de KRW succesvol uit te voeren.

Daarom is het wenselijk dat de Unie overgaat tot het sluiten van de Overeenkomst inzake de bescherming en duurzame ontwikkeling van het Prespa-parkgebied.