Toelichting bij COM(2010)177 - Sluiting van een visserijovereenkomst met de Salomonseilanden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op basis van het mandaat dat de Raad aan de Commissie heeft gegeven, hebben de Gemeenschap en de Salomonseilanden onderhandeld over een partnerschapsovereenkomst inzake visserij waarbij aan EU-vissers vangstmogelijkheden in de visserijzone van de Salomonseilanden worden toegekend; de partijen hebben deze overeenkomst op 26 september 2009 geparafeerd. Deze partnerschapsovereenkomst, vergezeld van een protocol en een bijlage daarbij, is gesloten voor drie jaar en kan worden verlengd. De op 9 oktober 2006 in werking getreden overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Salomonseilanden inzake de visserij voor de kust van de Salomonseilanden wordt met ingang van de dag van inwerkingtreding van de onderhavige overeenkomst ingetrokken en door deze laatste vervangen.

Bij het bepalen van haar onderhandelingspositie heeft de Commissie zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een evaluatie door externe deskundigen.

De nieuwe partnerschapsovereenkomst heeft tot doel de samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de Salomonseilanden te versterken en een partnerschapskader te bevorderen waarin een voor beide partijen gunstig beleid wordt ontwikkeld dat gericht is op duurzame visserij en verantwoorde exploitatie van de visserijrijkdommen in de visserijzone van de Salomonseilanden.

Beide partijen hebben afgesproken samen te werken aan de tenuitvoerlegging van een door de overheid van de Salomonseilanden vastgesteld sectoraal visserijbeleid en gaan daartoe een beleidsdialoog aan over de hervormingen die in dat verband vereist zijn. De in het protocol vastgestelde financiƫle tegenprestatie bedraagt 400 000 euro per jaar voor vangstmogelijkheden in de categorie sterk migrerende tonijnachtigen. De helft van deze tegenprestatie is geoormerkt voor ondersteuning en uitvoering van de doelstellingen die zijn omschreven in het door de autoriteiten van de Salomonseilanden vastgestelde sectorale visserijbeleid.

Wat de vangstmogelijkheden betreft, zullen 4 ringzegenvaartuigen toestemming krijgen om te vissen. Over de visserij met vaartuigen die vissen met de drijvende beug, is niet onderhandeld. Het nieuwe protocol bevat echter een clausule die ruimte biedt om nieuwe vangstmogelijkheden, onder meer voor vissersvaartuigen met drijvende beug, op te nemen wanneer dat noodzakelijk blijkt.

De EU-reders betalen per ringzegenvaartuig visrechten ten belope van 13 000 euro. Bovendien moeten zij ten minste 25 % van de bemanning uit ACS-landen aanmonsteren, met een voorkeur voor zeelieden afkomstig van de Salomonseilanden, en moeten zij bijdragen tot het waarnemersprogramma.

De partnerschapsovereenkomst voorziet bovendien in economische, financiƫle, technische en wetenschappelijke samenwerking op visserijgebied, met als doel de verantwoorde visserij in de visserijzone van de Salomonseilanden met het oog op de instandhouding en de duurzame exploitatie van de visbestanden te bevorderen en de visserijsector op de Salomonseilanden te ontwikkelen.

Op die basis stelt de Commissie de Raad voor om de sluiting van deze nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Unie en de Salomonseilanden goed te keuren.