Toelichting bij COM(2005)255 - Standpunt van de EG inzake Besluit nr. 1/2005 van het Comité vervoer over land Gemeenschap/Zwitserland betreffende de inrichting van een gemeenschappelijke waarnemingspost voor het verkeer in het Alpengebied

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake het goederen- en personenvervoer per spoor en over de weg[1] is op 1 juni 2002 in werking getreden. Bij artikel 51 van de overeenkomst wordt een “Comité vervoer over land Gemeenschap/Zwitserland” (Gemengd Comité) opgericht, dat verantwoordelijk is voor het beheer en de juiste tenuitvoerlegging van deze overeenkomst.

De waarnemingspost voor het verkeer

Krachtens artikel 45 van de overeenkomst wordt een permanente waarnemingspost voor het volgen van het weg-, spoorweg- en gecombineerd verkeer in het Alpengebied ingericht. In lid 3 van dit artikel wordt bepaald dat de overeenkomstsluitende partijen middels een besluit van het Gemengd Comité een bestuurlijke regeling voor de werking van de waarnemingspost vaststellen.

Te dien einde zijn de Commissie en Zwitserland overeengekomen de activiteiten van de waarnemingspost te laten leiden door de werkgroep ' waarnemingspost ', die is ingesteld bij Besluit 1/2003 van het Gemengd Comité. De werkgroep geeft uitvoering aan de door het Gemengd Comité vastgelegde strategische doelstellingen van de waarnemingspost en ziet toe op de mate waarin de vastgelegde doelstellingen zijn verwezenlijkt. Het verzamelen van gegevens en de opstelling van rapporten zijn taken die worden toegewezen aan een dienstverlenend bedrijf, dat volgens de op overheidsopdrachten van toepassing zijnde regels bij aanbesteding wordt geselecteerd. De aan de taakopdracht van de externe consultant verbonden kosten worden gelijkelijk door Zwitserland en de Europese Gemeenschap gedeeld. De werkgroep onderzoekt de rapporten van de externe consultant en keurt deze in onderlinge overeenstemming goed. Zij legt haar conclusies voor aan het Gemengd Comité, dat de hieruit voortvloeiende besluiten neemt. Indien een rapport niet wordt goedgekeurd, stelt de werkgroep het Gemengd Comité op de hoogte van de tijdens haar vergaderingen naar voren gebrachte uiteenlopende gezichtspunten.

COMMUNAUTAIR STANDPUNT MET BETREKKING TOT BESLUIT NR. 1/2005

Het Besluit (2002/309/EG, Euratom) van de Raad en, wat betreft de overeenkomst inzake Wetenschappelijke en Technologische samenwerking, van de Commissie van 4 april 2002 betreffende de sluiting van zeven overeenkomsten met de Zwitserse Bondsstaat bepaalt in artikel 4 dat het standpunt van de Gemeenschap betreffende de besluiten van het Gemengd Comité, voor aangelegenheden als bedoeld in artikel 45 van de overeenkomst, met gekwalificeerde meerderheid op voorstel van de Commissie door de Raad wordt vastgesteld. Artikel 45 van de overeenkomst betreft de waarnemingspost voor het verkeer.

De Raad wordt verzocht bijgaand besluit goed te keuren.