Toelichting bij COM(2001)18 - Ondertekening van het Protocol inzake de tenuitvoerlegging van de Alpenovereenkomst op het gebied van het vervoer (Vervoerprotocol)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 14 mei 1991 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om in overleg met de lidstaten namens de Gemeenschap deel te nemen aan de onderhandelingen over de Alpenovereenkomst (kaderovereenkomst) en de daarbij behorende protocols. Dit omvatte een Protocol inzake de tenuitvoerlegging van de Alpenovereenkomst op het gebied van het vervoer (Vervoerprotocol).

De bevordering van maatregelen op internationaal niveau om het hoofd te bieden aan regionale en Europese problemen die een duurzame mobiliteit in de vervoersector belemmeren en resulteren in risico's voor het milieu, is een van de doelstellingen van het vervoerbeleid van de Gemeenschap. Beleidsmaatregelen op vervoergebied hebben een beslissende invloed op de economische groei, het welzijn van de bevolking en het milieu.

Bij Besluit 96/191/EG  i heeft de Gemeenschap de Overeenkomst inzake de bescherming van de Alpen (Alpenovereenkomst) gesloten. Overeenkomstig artikel 2, lid 2 en lid 3, van de Alpenovereenkomst hebben de partijen in 1993 een onderhandelingsproces vastgesteld met het oog op het vastleggen van de bepalingen van een protocol inzake het vervoer. Na afronding van het onderhandelingsproces is dit Vervoerprotocol op 24-26 mei 2000 in Zwitserland bij consensus vastgesteld op de zestiende vergadering van het Permanent Comité van de Alpenovereenkomst.

De partijen bij de Overeenkomst zijn de Bondsrepubliek Duitsland, de Franse Republiek, de Italiaanse Republiek, het Vorstendom Liechtenstein, het Vorstendom Monaco, de Republiek Oostenrijk, de Zwitserse Bondsstaat, de Republiek Slovenië en de Europese Gemeenschap.

Het Vervoerprotocol levert een kader, gebaseerd op het voorzorgsbeginsel, het beginsel van het preventief handelen en het beginsel dat de vervuiler betaalt, om op basis van artikel 2 van de Alpenovereenkomst te zorgen voor duurzame mobiliteit en bescherming van het milieu bij alle vervoertakken in de Alpenregio.

Het protocol bestaat uit een reeks beginselen en maatregelen die tot doel hebben een duurzaam vervoer tot stand te brengen door het verkeer in de Alpen te reguleren met inachtneming van hoge veiligheids- en milieubeschermingsnormen. Het besluit om het protocol te ondertekenen moet daarom gebaseerd worden op artikel 71 van het Verdrag, juncto artikel 300, lid 2, eerste alinea, eerste zin.

De doelstellingen van het Vervoerprotocol zijn in algemene termen: de beperking van het volume van en de gevaren veroorzaakt door het verkeer in en over de Alpen, met name door een groter deel van het verkeer, in het bijzonder van het vrachtverkeer, naar het spoor te verleggen, meer bepaald door een geschikte infrastructuur tot stand te brengen en marktconforme stimulansen in te voeren; voorts, het verkeer in en over de Alpen tegen economisch aanvaardbare kosten te waarborgen door de doeltreffendheid van de transportsystemen te vergroten en die vervoertakken te bevorderen welke het milieuvriendelijkst en qua natuurlijke rijkdommen het meest economisch zijn; tenslotte, te zorgen voor een eerlijke concurrentie tussen de verschillende takken van vervoer.

Het protocol stond open voor ondertekening door de partijen bij de Overeenkomst, op de ministeriële vergadering van de Alpenovereenkomst van 30 en 31 oktober 2000 te Luzern en vervolgens in de Republiek Oostenrijk, als depositaris van de Overeenkomst.

De Commissie is van mening dat de Europese Gemeenschap, door ondertekening van het Protocol inzake de tenuitvoerlegging van de Alpenovereenkomst op het gebied van het vervoer, alle partijen een belangrijk politiek signaal geeft dat de ondertekening en de ratificering van het protocol absolute prioriteit dienen te hebben.

De bevoegdheid van de Gemeenschap is dominant. Gekoppeld aan het beginsel van eenheid bij de internationale vertegenwoordiging van de Gemeenschap betekent dit dat de voorkeur moet worden gegeven aan een gelijktijdige ondertekening en eventueel nederlegging van de respectieve akten van bekrachtiging of goedkeuring door de Gemeenschap en haar lidstaten.

Derhalve verzoekt de Commissie de Raad de voorzitter te machtigen de personen aan te wijzen die bevoegd zijn om het Protocol inzake de tenuitvoerlegging van de Alpenovereenkomst op het gebied van het vervoer namens de Gemeenschap te ondertekenen en hun de nodige volmachten te verlenen.

Gelet op het voorgaande heeft de Gemeenschap het voornemen het Protocol inzake de tenuitvoerlegging van de Alpenovereenkomst op het gebied van het vervoer (Vervoerprotocol) te ondertekenen.