Toelichting bij COM(2005)538-1 - Goedkeuring van de Overeenkomst over de rechtenvrije behandeling van geïntegreerde multichipschakelingen (MCP’s) - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2005)538-1 - Goedkeuring van de Overeenkomst over de rechtenvrije behandeling van geïntegreerde multichipschakelingen (MCP’s). |
---|---|
bron | COM(2005)538 |
datum | 28-10-2005 |
In 2004 hebben de voornaamste in de EU en elders gevestigde producenten van halfgeleiders hun respectieve nationale autoriteiten, tezamen gegroepeerd in de GAMS, de Government/Authorities Meeting on Semiconductors , verzocht voor MCP’s dezelfde behandeling te laten gelden als voor de andere onder de ITA vallende producten. De EU, Japan, Korea, de Verenigde Staten en Chinees Taipei, de vijf GAMS-leden, steunden dit initiatief op de GAMS-bijeenkomst van 2004. De GAMS-leden hebben de onderhandelingen over een Overeenkomst over de rechtenvrije behandeling van geïntegreerde multichipschakelingen (de “Overeenkomst”) op 15 september 2005 te Seoul succesvol afgesloten.
De Raad had in het voorjaar van 2005 de onderhandelingsrichtsnoeren voor deze overeenkomst goedgekeurd.
De ontwerpovereenkomst houdt in hoofdzaak in dat alle GAMS-leden het tarief voor alle douanerechten en heffingen op MCP’s, zoals deze zijn gedefinieerd in het geharmoniseerd systeem (GS) van de Werelddouaneorganisatie voor 2007, tot nul terugbrengen.
Met de ontwerpovereenkomst zouden overigens alleen de toegepaste rechten en heffingen op MCP’s worden geschrapt, terwijl de geconsolideerde rechten ongewijzigd blijven. Van belang is dat de ontwerpovereenkomst de partijen uitdrukkelijk toestaat om, wanneer zij tevens de tarieven voor MCP’s op een nulrecht vaststellen, bij hun onderhandelingen over een multilaterale tariefverlagingsovereenkomst onder auspiciën van de WTO dit als één van hun concessies naar voren te brengen.
Naar verwachting zal de overeenkomst tussen de vier GAMS-leden op 1 januari 2006 in werking treden, ervan uitgaande dat de interne procedures van bekrachtiging snel kunnen worden afgerond. Japan past in de praktijk reeds nulrechten en -heffingen voor MCP’s toe en voldoet dus al aan de overeenkomst. Als gevolg van de langdurige bekrachtigingsprocedure in Japan zal dit land waarschijnlijk pas in de loop van 2006 tot de overeenkomst kunnen toetreden.
Voor de bekrachtiging zijn de GAMS-leden een procedure in twee etappes overeengekomen. De overeenkomst zou in eerste instantie worden goedgekeurd – Onder voorbehoud van latere aanvaarding ervan - door alle vijf de GAMS-leden. In tweede instantie zou de overeenkomst, zodra alle akten van goedkeuring bij de aangewezen depositaris zouden zijn binnengekomen, openstaan voor aanvaarding. De overeenkomstige Commissievoorstellen voor twee besluiten van de Raad zijn bijgevoegd.
De overeenkomst zou in een later stadium tot andere jurisdicties waar MCP’s worden vervaardigd, zoals China, Hongkong, India, Maleisië en Singapore, uitgebreid kunnen worden.