Toelichting bij COM(2010)644 - Ondertekening van de overeenkomst met Zwitserland inzake de bescherming van oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen van landbouwproducten en levensmiddelen tot wijziging van de overeenkomst met Zwitserland inzake de handel in landbouwproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De twee partijen (de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat) willen elkaars oorsprongsbenamingen (BOB's) en geografische aanduidingen (BGA's) beschermen om zo de voorwaarden voor onderlinge handel te verbeteren, de kwaliteit in de voedingsketen te bevorderen en de waarde van een duurzame plattelandsontwikkeling in stand te houden.

Dit voorstel is het resultaat van de bilaterale onderhandelingen die van oktober 2007 tot december 2009 zijn gevoerd. Doel van de overeenkomst is dat de ene partij de oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen die door de andere partij worden beschermd, eveneens beschermt.

1.

Gevolgen voor de begroting



Geen.

Op basis van het voorgaande stelt de Commissie aan de Raad voor de persoon of personen aan te wijzen aan wie een machtiging wordt verleend om de overeenkomst namens de Europese Unie te ondertekenen in afwachting van de sluiting ervan.